Koronavírus: nincs magyar beteg

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról - közölte Szijjártó Péter kedden Budapesten.

A KKM-et vezető Szijjártó Péter elmondta, hogy nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánnak elutazni a térségből. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet. Az európai uniós tagországok között egyébként szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton. A KKM vezetője hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

A külügyminisztérium nem ajánlja, hogy bárki Hupej tartományba utazzon. Fotó: MTI/EPA/AAP
A külügyminisztérium nem ajánlja, hogy bárki Hupej tartományba utazzon. Fotó: MTI/EPA/AAP

Mik a koronavírus első tünetei? Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük ezeket!

Hozzáfűzte azt is, hogy a külügymisztérium konzuli szolgálatai 24 órás ügyeletet tartanak, és az érintett magyar állampolgárokkal folyamatos kapcsolatban vannak. A Hupejben tartózkodó nyolc magyar közül hatan a tartomány székhelyén, Vuhanban tartózkodnak, ketten pedig Hupej más városaiban. A külügyminiszter kitért arra is, hogy a franciák szóban ígéretet tettek arra, hogy ha a szükséges engedélyeket megkapják a kínaiaktól, akkor segítenek a magyar állampolgárok kijuttatásában.

A magyar diplomácia emellett kapcsolatban áll a németekkel és a portugálokkal is, hogy adott esetben az ő segítségüket is igénybe lehessen venni - tette hozzá Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Hupej tartományba utazás elhalasztására kért mindenkit. Hozzátette, hogy a KKM folyamatosan egyeztet az EU-tagországok konzuli szolgálataival a más kínai tartományokat érintő esetleges beutazási figyelmeztetésekről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció