Koronavírus: Németországban is romlik a helyzet

Németországban átlépte az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szombat délelőtt 53 340 fertőzöttet tartottak nyilván. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 281-ről 395-re emelkedett egy nap alatt. A Benelux-államokban is súlyosbodik a helyzet.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen, bő 10 százalékponttal emelkedett az utóbbi napok 15 százalék alatti szintjéhez képest. Azonban az új adatok nem az aktuális helyzetet mutatják, hanem egy jóval korábbi állapotot - emelik ki a német sajtóban idézett szakértők. Becslésük szerint az esetek jellemzően a fertőzéstől számított tizedik napon jelennek meg a statisztikában. Így a szombati kimutatás az emberek mozgását és egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak korlátozását célzó első intézkedések bevezetése, március 16. körüli járványügyi helyzetet ábrázolja, és az adatokban még nem látszanak a korlátozások hatásai.

Milyen a jó maszk koronavírus ellen? A koronavírus-járvány miatt a távolságtartást, az otthonmaradást, a fertőtlenítést vagy a kijárási korlátozást a legtöbben szükségesnek tartják. A maszk viseléséről azonban még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. Infografikánkon néhány fontos ismeretet és megfontolandó információt teszünk közzé a maszkokról.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. Heiko Maas külügyminiszter csütörtök késő esti közleménye szerint legkevesebb 47 beteget vesznek át olaszországi kórházakból.

Egyelőre a közhangulat is nyugodt. A német lakosság túlnyomó többsége elégedett a járvány lassítására tett kormányzati intézkedésekkel - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint 75 százalék megfelelőnek értékeli a berlini vezetés lépéseit, 20 százalék szigorúbb korlátozásokat tart szükségesnek, 5 százalék pedig túlzónak tartja az eddigieket. Angela Merkel kancellár kormánya a szavazójoggal rendelkező felnőtt lakosságra reprezentatív felmérésben megkérdezettek 89 százaléka szerint jól végzi a munkáját a koronavírus-járványban.

A berlini főpályaudvar is szinte teljesen elhagyatott a járványhelyzet súlyosbodása miatt. Fotó: Getty Images
A berlini főpályaudvar is szinte teljesen elhagyatott a járványhelyzet súlyosbodása miatt. Fotó: Getty Images

Hollandiában több mint 100 halott egy nap alatt

Hollandiában szombatra virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 110-zel a halottak száma. Az országban összesen 8603 fertőzöttet tartanak nyilván, 546-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben. A holland egészségügyi hivatal szerint, azonban a fertőzöttek számának növekedése sokkal lassabb, mint ahogy várható volt. "A korlátozási intézkedések sokat segítettek a terjedés lelassításában" - számol be a hivatal sajtóközleménye.

Luxemburgban szombat reggelre a új fertőzések száma 152-vel nőtt, így a több mint félmillió lakosú országban 1605 beteget regisztráltak eddig. A halálos áldozatok száma a tegnapi 9-ről 15-re ugrott.

Belgiumból egyelőre még csak pénteki számokat közöltek. Az adatok szerint 1040 további ember kapta el a vírust, így az összes igazolt fertőzöttek száma az országban 7284-re emelkedett. További 69 haláleset is történt 24 óra leforgása alatt, a halálozások száma így összesen 289.

A belga kormány péntek este úgy döntött, hogy két héttel, április 18-ig meghosszabbítja a korlátozó intézkedéseket az országban. A korlátozás szabályai nem változtak, de az azokat megsértők nagyobb büntetésre számíthatnak. Sophie Wilmés miniszterelnök az egyeztetést követő sajtótájékoztatójában úgy nyilatkozott, hogy a járványt egyelőre nehéz kontroll alatt tartani. "Az igazi küzdelem csak most kezdődik. A korlátozásokat meghosszabbítottuk, de valószínű, hogy ezt is újabb meghosszabbítás fogja követni" - jelentette ki.

Véradásra a kijárási korlátozás ideje alatt is mehetünk, ám szigorodtak a feltételek. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció