Koronavírus: mit várunk a védőoltástól?

A magyarok többsége a védőoltástól várja a koronavírus-járvány megfékezését. A decemberi 24 százalékról ugyanis mostanra már 34 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik biztosan élnek majd az oltás lehetőségével - közölte elemzése alapján a Századvég.

A friss felmérés szerint azoknak a száma is nőtt, akik valószínűleg szeretnék magukat beoltatni az új típusú koronavírus ellen, de még nem döntöttek véglegesen. A decemberi 25 százalékkal szemben most a megkérdezettek 28 százaléka nyilatkozott így.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Egyre többen bíznak a koronavírus elleni vakcinában. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Csökken az oltást elutasítók aránya

Mostanában a magyarok 35 százaléka véli úgy, hogy biztosan nem, vagy valószínűleg nem adatja be magának a koronavírus -vakcinát. Ez az arány novemberben még 52, decemberben pedig 48 százalék volt - írta a Századvég. Ez tehát azt jelenti, hogy a vakcinák megérkezésével tovább nőtt az oltási kedv Magyarországon - fűzték hozzá.

Miben különbözik a Pfizer és a Moderna vakcinája? Kattintson a válaszért!

A Századvég szerint az oltási kedv növekedését az is elősegítette, hogy világszerte fokozatosan nő a beoltottak száma. Az emberek ugyanis érzékelik, hogy a COVID-19 ellen védelmet nyújtó vakcina veszélytelen, és nincsenek jelentős mellékhatásai.

Reálisan látjuk a helyzetet

Az elemzésből kiderült az is, hogy a magyar lakosság reálisan ítéli meg a járványhelyzet alakulását. A megkérdezettek 58 százaléka látja úgy, hogy a koronavírus terjedése stagnál a környezetében, 23 százalékuk szerint lassul vagy megállt, és csak a válaszadók 13 százaléka tapasztal gyorsulást.

Egy másik közvélemény-kutatásból is az derült ki, hogy az elmúlt időszakban nőtt Magyarországon az oltási kedv. Az eredmények szerint főként az idősebbek körében növekszik látványosan a koronavírus-vakcina iránti bizalom. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)