Koronavírus: mikor kell majd aggódni?

Miközben folyamatosan nő a koronavírus-járvány áldozatainak száma, magáról a fertőzésről nem rendelkezünk sok konkrét információval. Most egy magyar virológus-mikrobiológus tisztázza, mennyire kell aggódni a vírus terjedése miatt.

Több hete minden egyes nap azzal a hírrel indul, hogy újabb áldozatokat szedett a koronavírus-járvány. Bár a halálesetek nagy részét a kínai Hupej tartományból jelentik, fertőzötteket már világszerte diagnosztizáltak. Úgy néz ki, a járvány megállíthatatlan, kezd kialakulni egyfajta pánik, amin az sem segített, hogy a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

Koronavírus: ettől félnek a kutatók Az új kínai koronavírus gyors terjedése aggasztja a szakértőket. Vajon szájmaszk viselésével megakadályozható a megbetegedés? Nézzük a fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

De utóbbit sokan félreértelmezték, ugyan az Egészségügyi Világszervezet értékelése súlyosan hangzik, de ebből nem következik, hogy Kínán kívül különösebben aggódni kéne - legalábbis ezt magyarázta Jankovics István virológus-mikrobiológus a Qubit interjújában, aki korábban a WHO nemzeti influenzalaboratóriumának vezető főorvosa volt. Kifejtette, hogy a globális vészhelyzet mindössze azt jelenti, hogy minden tagországban létrehoznak egy epidemiológiai szakemberekből álló stábot, amely dönthet arról, hogyan lépjenek fel a koronavírus ellen.

Egy vuhani ideiglenes kórház, ahol kizárólag koronavírusos betegeket kezelnek. Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Egy vuhani ideiglenes kórház, ahol kizárólag koronavírusos betegeket kezelnek. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Nem csak ez okozza a haláleseteket

Jankovics kitért arra is, hogy bár a hírekből úgy tűnhet, a koronavírus roppant fertőző, de ha összehasonlítjuk más betegségekkel, rájövünk, hogy nincs így. A vírusok terjedési képességét az úgynevezett reprodukciós indexük alapján határozzák meg: a koronavírusé 2.6, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött 2,6 fogékony embernek adja tovább a betegséget. Az influenzavírus reprodukciós indexe 1,8-1,9, a kanyaróé viszont 20.

A szakértő szerint fontos lenne azt is jobban hangsúlyozni a hírekben, cikkekben, hogy a halálesetek túlnyomó többsége azok közül a fertőzöttek közül kerül ki, akik vagy idősek, vagy valamilyen krónikus alapbetegségben szenvednek. Tehát arról konkrét adat nincsen, hogy önmagában a vírus hány embert ölt meg.

Mikor kell majd aggódni?

Jankovicstól megkérdezték azt is, vajon mikor lesz indokolt valóban izgulni. "Ha a fertőzöttek száma exponenciálisan kezd nőni, ha elkezd meredeken emelkedni a halálozási ráta, vagy ha a vírus már nem csak az idős és krónikus betegek szervezetében, hanem a látszólag egészséges emberekben is halálos fertőzést képes okozni" - hangzott a válasz. De hozzátette, hogy megfelelő, 2-3 hetes intenzív ellátással ebben az esetben is gyógyíthatóak lennének az emberek, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezetben beinduljon az immunválasz.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)