Koronavírus: mikor ér véget az ötödik hullám?

Szakemberek szerint egyértelműen elkezdett lecsengeni a koronavírus-járvány ötödik, az omikron variáns által kirobbantott hulláma. De vajon mikorra várható érdemi enyhítés a kormány részéről?

Kedvező fordulat a hazai koronavírus-helyzetben.

Hétfőn minden második koronavírusteszt pozitív lett, de ez még így is harmadannyi új esetet jelentett, mint amennyit a hónap elején jelentettek. A lélegeztetett és kórházban ápolt betegek számában azonban egyelőre nincs javulás - hangzott el az RTL Klub Híradó egyik keddi riportjában. A csatorna megkereste Vattay Gábort, ELTE járványmodellezéssel is foglalkozó fizikusát, aki úgy nyilatkozott, szerinte egyértelműen az ötödik hullám vége felé tartunk. Ő arra számít, hogy várhatóan március 15-e körül megy le ezer alá az új koronavírus-fertőzöttek száma.

koronavírustesztet végeznek egy nőnél
Csökkenni kezdett a napi új esetek száma. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Mikor jöhet lazítás?

Pusztai Erzsébet immunológus szerint, mivel a koronavírus omikron variánsa jóval ritkábban okoz komoly megbetegedést, mint a korábbi változatok, bizonyos szabályokon - a nemzetközi példát követve - itthon is lehetne enyhíteni. "Nálunk is meg lehetne szüntetni az eddig gyakorlatban alkalmazott karanténkötelezettségeket. Az iskolákban a karanténozást is be kellene fejezni. Az a gyerek maradjon otthon, és azt teszteljék, akinek tünete van" - fejtette ki.

Hozzátette, nem lehet kizárni, hogy jöhet egy újabb variáns, amely veszélyesebb az omikronnál. Ám most úgy tűnik, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan egy szezonálisan, jellemzően az őszi-téli időszakban megjelenő kórokozóvá alakul majd át.

A Koronavírus Sajtóközpont közlése szerint egyébként a kormány majd akkor fog a kormány dönteni a jelenlegi maszkviselési és rendezvényszervezési szabályok eltörléséről, amikor biztonságossá válik a járványhelyzet. Hozzátették, a legnagyobb védelmet továbbra is az oltás jelenti.

Mintegy 75 százalékkal kisebb arányban szorulnak kórházi kezelésre azok a koronavírus-fertőzöttek, akik a vírus omikron variánsát kapták el, mint azok, akiket a delta betegített meg - állítja saját adataira alapozva a dél-korai járványügyi hivatal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)