Koronavírus: még sosem kellettek ennyire a véradók

A koronavírus-járvány miatt most nagyobb szükség van a véradásokra, mint valaha - hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt. A szervezet most főként a fiatalokat próbálja megszólítani és arra ösztönözni, éljenek ezzel a fontos, önkéntes lehetőséggel.

Nemcsak úgy mutathatunk példát a világnak, hogy sportolóként rekordokat döntünk, vagy zenészként megírjuk a legnagyobb slágert, hanem úgy is, hogy a vérünkkel megadjuk másnak a lehetőséget az életre. Ugyanis ha vért adunk, akkor - amellett, hogy közvetlenül megmentjük három ember életét - esélyt kínálunk arra, hogy álmok váljanak valóra, és tehetségek törhessenek maguknak utat - olvasható a Magyar Vöröskereszt közleményében. Az idei kampányüzenetek főként a 18 és 30 év közöttieknek szólnak, különösen azoknak, akik még soha nem éltek ezzel a fontos, önkéntes lehetőséggel.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vér, koronavírus véradás, koronavírus járványhelyzet
Folyamatosan szükség van új véradókra is. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Fókuszban a fiatalok

Koronavírus: veszélyben vagyunk-e véradáskor? A válaszért kattintson ide!

Az elmúlt években a véradások hazai szervezéséért felelős Magyar Vöröskereszt az egyetemeken és főiskolákon szólította meg a fiatalokat mint potenciális véradókat. A koronavírus-járvány miatt azonban 2020. október 20-a és 2021. május 31-e között főként a közösségi médián, bejegyzéseken, Instagram-filtereken és további tartalmakon keresztül próbálják minél több emberrel megismertetni a véradást. A véradásokhoz időszakosan különböző kihívások és nyereményjátékok is kapcsolódnak majd. További információk a kampány oldalán . Vért egyébként bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és betöltötte a tizennyolcadik életévét.

A véradás most is biztonságos

Egyébként az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt is azt hangsúlyozza, hogy vérre az előttünk álló téli hónapokban is nagy szükség lesz. A már korábban bevezetett különleges biztonsági intézkedéseknek köszönhetően viszont a véradások az új típusú koronavírus okozta járványhelyzet alatt is biztonságosak.

Kiderült, a fülzúgás is a koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)