Koronavírus: már embereken tesztelik az orosz vakcinát

Az orosz hadsereg 50 önkéntes katona - köztük 5 nő - bevonásával megkezdi az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina klinikai tesztelését.

Az új típusú koronavírus elleni oltóanyag kidolgozásában a védelmi minisztérium 48. központi kutatóintézetének szakemberei vettek részt. Az intézet korábban az ebola, a MERS és az influenza ellen is dolgozott ki oltóanyagot. A hivatalos tájékoztatás szerint a mai napon megkezdődik az önkéntesek első csoportjának kivizsgálása és a kísérletre való felkészítése.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Oroszország, koronavírus védőoltás, koronavírus oltás, koronavírus vakcina, koronavírus elleni oltás
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Oroszország, koronavírus védőoltás, koronavírus oltás, koronavírus vakcina, koronavírus elleni oltás

Júliusban véget érhet a klinikai teszt

Az oroszok a koronavírus-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer gyártásának tekintetében is az élen járnak. Június 11-étől már a jóváhagyott szerrel kezelhetik a koronavírusos betegeket. A részletekért kattintson ide!

Május 22-én vált ismertté, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai - elsőként és nem hivatalosan - önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. A központ igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus sikeresnek nevezte a kísérletet, a koronavírus-fertőzés elleni oltások ugyanis nem jártak káros mellékhatással. A védelmi miniszter, Szergej Sojgu ígérete szerint a katonák július végéig befejezik a vakcina klinikai kísérleteit.

Ősszel kezdenék is a tömeges oltást

Ahogy már korábban olvashatták a HáziPatika.com-on, Rinat Makszjutov, a novoszibirszki állami kutatóközpont vezérigazgatója május közepén bejelentette, hogy a kifejlesztés szakaszainak lerövidítésére vonatkozó rendeletnek köszönhetően a koronavírus elleni vakcinát szeptemberben már be lehet jegyeztetni. Tegnap pedig Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes is megerősítette, hogy Oroszországban várhatóan ősszel kezdik majd meg a tömeges vakcinációt.

Oroszországban egyébként nemcsak ezen az egy lehetséges oltóanyagon dolgoznak. Az ország kutatói 47-féle COVID-19-vakcinát kezdtek el fejleszteni.

Hónapok után először találkozhattak egymással egy New York-i házaspár tagjai, akiket a koronavírus-járvány 70 év után választott szét. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció