Koronavírus: már 79 halott Olaszországban

Hetvenkilencre emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság keddi tájékoztatása szerint. Az előző nap 52 halott volt.

Angelo Borelli, a szervezet vezetője közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A kórházban kezeltek között 229-en vannak intenzív osztályon, ezer fertőzött otthoni karanténban várakozik, a gyógyultak száma pedig 160-ra nőtt. Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója szerint ezek a járvány "legnehezebb napjai", egészségügyi és pszichológiai szempontból is, mivel a koronavírustesztre pozitívak száma "kezd sok lenni", és ezzel együtt nő afertőzéstovábbi terjedésének veszélye is.

Koronavírus: hogyan óvjam magam és a munkám? A munkáltatókat is nehéz helyzet elé állítja a koronavírus. Vannak például, akik félelmükben önkéntes karanténba vonulnának vagy lemondanák a céges utat. Mi a helyes lépés ilyenkor? Egyáltalán mit tehetünk? Részletek itt.

Már 79 koronavírus-fertőzött halt meg Olaszországban

A halottak száma 79-re emelkedett, hétfőhöz képest huszonhét újabb beteg veszítette életét. Borrelli elmondta, hogy eddig Olaszországban több mint 25 ezer koronavírus-tesztet végeztek, és jelentős számú szájmaszkot rendeltek Dél-Afrikából. Hozzátette, hogy az olasz kórházaknál és börtönöknél is több mint sátorkórházat állítottak eddig fel a fertőzöttek kiszűrésére.

Borrelli arról is beszélt, senki sem lát a jövőbe, az egészségügyi hatóságok a koronavírus-fertőzés alakulása szerint intézkednek, amíg a fertőzöttek emelkedésének üteme nem csökken a szigorú óvintézkedések érvényben maradnak.

Lombardiában kedd estig 1520 személy bizonyult pozitívnak: 698-an vannak kórházban, ebből 167-en intenzív osztályon. Lombardiában 55-en haltak meg eddig. A tartomány kormányzója, Attilio Fontana február 27-én önkéntes karanténba vonult, amikor egyik közeli munkatársa pozitívnak bizonyult - ezt korábbi cikkünkben mi is megírtuk. Fontana azóta a hivatalában él, és innen irányítja a régiót. Hangsúlyozta, péntekre talán már meg lehet állapítani, hogy a két hete tartó óvintézkedések hatására a fertőzés terjedését sikerült-e lassítani vagy egyenesen megfékezni. Azt is megemlítette, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek több mint fele 56 év fölötti.

Szent Péter tér, Róma: maszkkal védekeznek az emberek a koronavírus ellen
Szent Péter tér, Róma: maszkkal védekeznek az emberek a koronavírus ellen

Figyelemfelkeltő kampányt indítottak

Giulio Gallera lombardiai egészségügyi tanácsos megjegyezte, első számú feladatnak a kórházak működtetését tartják. Adatai szerint Lombardiában közel ezer intenzív osztályú helyre van szükség, ezért magánkórházak, magánklinikák együttműködését kérték. Bejelentette, hogy figyelemfelkeltő kampányt indítottak, azt szeretnék elérni, hogy a fertőzésre hajlamosabb 65 év fölöttiek a következő két-három hétben ne menjenek utcára. Felgyorsították ezenkívül az orvosi habilitációs vizsgákat, valamint az ápolói álláspályázatokat is.

A lombardiai Milánó bírósági épületéből kedden egy tucatnyi bírót, ügyészt és ügyvédet kórházba szállítottak, és karanténba helyeztek. A bíróság épületét fertőtlenítésre lezárták, a nem sürgős tárgyalásokat április végéig felfüggesztették. Ez az egyébként is lassú olaszországi igazságszolgáltatásban kaotikus helyzetet teremthet a szakértők szerint. A szintén lombardiai Como kórházi vesztegzárából egy 71 éves férfi taxival hazatért otthonába, visszaszállították a kórházba, és a taxist is karanténba helyezték. A fertőzés a Lombardiával szomszédos Liguria tartományban terjed, ahol ismét leállították az oktatást.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban 12 pozitív személyt tartanak karanténban, köztük két római tűzoltó és egy rendőr is van. Két beteg állapota súlyos, mindegyikük lombardiai személyekkel került kapcsolatba.

Elfogadhatatlanok az olaszokkal szembeni korlátozások

Közben Luigi Di Maio külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az olaszokkal szemben a világ számos részén bevezetett korlátozásokat. Kína például bejelentette, hogy karanténba helyezi a Lombardiából érkezőket, India pedig egyenesen lezárta határait az Olaszországból érkezők előtt.

Ha további friss hírekre kíváncsi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, kattintson az nlc.hu oldalára!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő