Koronavírus: közösen fejleszt vakcinát két gyógyszercég

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK. A gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló oltóanyag 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába.

A Sanofi már korábban bejelentette, hogy a rekombináns Covid-19-vakcina kifejlesztését az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériumának egyik hatósága, a BARDA támogatásával és együttműködésével végzi. A két gyógyszercég a tervek szerint más olyan kormányokkal és nemzetközi intézményekkel is tárgyal majd a gyógyszerfejlesztés anyagi támogatásáról, amelyek számára szintén prioritást jelent a koronavírus elleni vakcina globális elérhetősége.

koronavírus, koronavírus oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus megelőzés
A világ két legnagyobb vakcinagyártója fogott össze. Fotó: Getty Images

Összefogás a közös célért

Koronavírus: durva becslések a valós betegszámról - olvassa el korábbi cikkünket!

Miközben a világ egy korábban nem tapasztalt, globális egészségügyi válsággal - a koronavírus-járvánnyal - küzd, nyilvánvalóvá vált, hogy összefogás nélkül egyik vállalat sem érhet el eredményeket - hangsúlyozta Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatója. “A világ két legnagyobb vakcinagyártója fog most össze ebben a partnerségben” - fűzte hozzá Emma Walmsley, a GSK vezérigazgatója. A vállalatok közös munkacsoportot hoztak létre, amely mindkét vállalat erőforrásainak felhasználásával igyekszik majd minden lehetőséget megragadva felgyorsítani a koronavírus elleni vakcina fejlesztését.

Komoly kihívások

Mint írták, a koronavírus-járvány komoly emberi és pénzügyi kihívások elé állította a világot, éppen ezért mindkét gyógyszergyártó prioritásként kezeli a Covid-19 elleni vakcina globális hozzáférhetőségét, illetve azt, hogy az együttműködés keretében kifejlesztett vakcina megfizethető áron, a világ bármely országában elérhető legyen a lakosság számára.

Amennyiben a klinikai vizsgálatok sikerrel járnak, a vakcina 2021 második felében már elérhetővé válhat.

Egy speciális szemüveggel kiszúrható a koronavírusos beteg - részletek tárportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: