Koronavírus: kinek nem ajánlott a Moderna-vakcina?

Már több mint 134 ezer adag érkezett Magyarországra a Moderna vakcinájából, itthon is egyre több embert oltanak be vele. De hatékony ez a készítmény a különböző vírusmutációkkal szemben is? Milyen mellékhatásokat válthat ki? Összegyűjtöttük a válaszokat a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

A Moderna vakcinája a Pfizer/BioNTech készítményét követve a második koronavírus elleni oltás volt, amelynek forgalomba hozatalát engedélyezte az Európai Bizottság január hatodikán. A készítményt már Magyarországon is sokan megkapták, de mit tudhatunk róla? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Mindent a vakcinákról. Ön melyiket választaná? Korábbi cikkünkben összeszedtük, mit érdemes tudni a Magyarországon jelenleg oltásra használt ötféle új koronavírus elleni vakcináról. Kattintson a részletekért!

Moderna-vakcina: hogyan működik, milyen veszélyei lehetnek?

Hasonlóan a Pfizer készítményéhez, a Moderna terméke is egy mRNS-alapú vakcina. Ez sem élő, sem pedig elölt formában nem tartalmazza a koronavírus egészét, csak egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekuláját (mRNS). A szervezetbe kerülve ez csupán a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtekkel, ami így megbetegedést nem okozhat, az immunitáshoz azonban már elégséges. A legtöbb koronavírus elleni vakcinához hasonlóan a Modernából is két oltás szükséges a kívánt védettség eléréséhez, amelyeket 28 nap különbséggel kell beadni.

Mit tudunk a Moderna-vakcina hatékonyságáról?

A készítmény hatékonyságát a legtöbb szervezet 90 százalék fölé méri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatója szerint 92 százalékos hatékonysággal védhet meg a COVID-19 kialakulásától. Ezt persze nem az oltás pillanatától biztosítja, a szervezetben 14 nap alatt alakulhat csak ki a kellő védettség. Emiatt az oltást követő két hétben is ugyanolyan fokozott elővigyázatosság szükséges, mint az azt megelőző időszakban!

Már több mint 134 ezer adag érkezett Magyarországra a Moderna vakcinájából. Fotó: Getty Images
Már több mint 134 ezer adag érkezett Magyarországra a Moderna vakcinájából. Fotó: Getty Images

Hatékony-e a Moderna-vakcina az új mutációk ellen?

A legfrissebb kutatások szerint a Moderna vakcinája egyaránt hatékony a sajtóban brit és dél-afrikai mutánsnak is hívott, B.1.1.7, illetve a 501Y.V2 mutációk ellen. A WHO közleménye szerint azonban jelenleg is zajlanak kutatások arról, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak a különféle vírusvariánsok ellen, az eddigi eredmények alapján azonban nincs okunk feltételezni, hogy az mRNS típusú oltóanyagok kevésbé használhatóak lennének a mutációkkal fertőzött betegeknél. A következő hetek tapasztalatai alapján még pontosabb képünk lesz arról, hogy a vírusmutációk ronthatják-e a vakcinák - jelenleg igen magasra mért - hatékonyságát.

Meddig tart a Moderna-vakcinával megszerezhető védettség?

Pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre arról, hogy a második oltással megszerezhető védettség meddig biztosított. A gyártó becslései szerint az immunitás több hónapig kitarthat, jelenleg is vizsgálják azonban a védettség tényleges hosszát.

Kinek (nem) adható a Moderna-vakcina?

Az oltást a jelenlegi protokoll szerint a 18 évnél idősebbek kaphatják meg, friss hírek szerint azonban a vakcinák hatékonyságát már gyereknél is vizsgálják . A vakcina beadását a gyártó azoknál a személyeknél nem javasolja, akiknél az oltóanyag bármelyik összetevőjével szemben súlyos allergiás reakció léphet fel. Szintén nem javasolják a beadását akut lázas betegséggel küzdőknek, illetve a kismamáknak. A gyermekvállalást fontolgató nőknek javasolt várni a terhességgel legalább két hónapot a második vakcina beadását követően. Aki azonban már átesett egyszer a fertőzésen, a teljes gyógyulást követően megkaphatja a vakcinát, amely jó eséllyel megvédheti őt az újabb megbetegedéstől.

Oltási reakciók a Moderna-vakcina után

Az eddigi tapasztalatok szerint a vakcina beadását követően jelentkezhet fáradtság, fejfájás és izomfájdalom, láz. Ritkább esetben beszámoltak a nyirokcsomók megnagyobbodásáról, alvásproblémákról és a végtagokban jelentkező fájdalomról. Ezek az oltási reakciók azonban többnyire gyorsan, 1-2 napon belül elmúlnak és nem jelentenek komolyabb veszélyt.

Az elmúlt hetekben egy elsőre ijesztőnek tűnő, de valójában ártalmatlan mellékhatásra is felhívták a figyelmet az orvosok: a Moderna vakcinájával oltottak egy részénél az oltás helyén kör alakú, viszkető piros folt tűnik fel. A bőrpír általában 4-11 nappal az oltást követően jelentkezik, és az orvosok szerint könnyen kezelhető, veszélytelen reakció csupán.

Mennyi Moderna-vakcina érkezett Magyarországra?

A koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint a múlt héten újabb 54 ezer adag érkezett, így az engedélyeztetés óta összesen 134400 adaggal kaptunk ebből az oltóanyagból. Ez a kormányzati tájékoztató oldal szerint összesen 8 százaléka annak az 1,744 millió Moderna vakcinának, amelyet Magyarország megrendelt a gyártótól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra