Koronavírus: ki vesz mintát a fertőzésgyanúsaktól?

A koronavírus rohamos terjedése miatt egyre több magyart foglalkoztat a kérdés, miszerint hogyan lehet elvégeztetni a koronavírustesztet, ha arra gyanakszunk, hogy mi magunk is megfertőződtünk. Mutatjuk a választ.

Ahogy már korábban is megírtuk, az országos tisztifőorvos arra kéri a lakosságot, hogy ne menjenek be a rendelőkbe, hanem telefonon keressék fel háziorvosukat, ha panaszokat észlelnek magukon. Azóta már a háziorvosi ellátást teljesen átalakították. A koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban pedig az áll, hogy a koronavírus-gyanús emberek otthonába a háziorvos akár mentőt is küldhet mintavétel céljából.

261-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - olvassa el a részleteket!

Bár a koronavírus-járványt a laborvizsgálat nem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelműen szükségesnek gondolja, hogy teszttel is igazolja gyanúját, akkor ez a lehetőség a legbiztonságosabb módja a mintavételnek. Így ugyanis a fertőzésgyanús embernek még a mintavétel miatt sem kell elhagynia az otthonát. Az Országos Mentőszolgálatnál külön erre a célra kijelölt egységek is dolgoznak.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus-teszt, koronavírus gyanú, koronavírus mintavétel, koronavírus háziorvos, koronavírus mentők
koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus-teszt, koronavírus gyanú, koronavírus mintavétel, koronavírus háziorvos, koronavírus mentők

A járvány lassítása a cél

Ennek az intézkedésnek is az a célja, hogy lelassítsák a koronavírus-járványt. Most már ugyanis egy olyan szakaszban vagyunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal igazolt fertőzöttek számánál tehát jóval több lehet a tényleges beteg, hiszen egyre több csoportos fertőzést észlelnek az országban. Emiatt sok olyan fertőzött lesz, akiket otthoni karanténra köteleznek, kórházba pedig csak azokat szállítják, akiknek egyértelműen szükségük van kórházi ellátásra - olvasható a tájékoztatóban.

Így zajlik a teszt

A koronavírus-tesztet a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése alapján a háziorvos rendeli el - lehetőség szerint azután, hogy egyeztetett a megyei tisztifőorvossal. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is.

A mentők a megrendelt mintavételt a koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően az érintett otthonában végzik el. A mentők a torok- és az orrgarat-váladékból vesznek mintát. A mintavétel előtt legalább két órán át nem szabad enni és inni. A mentők ezután eljuttatják a levett mintát a területileg illetékes laborhoz. A laborvizsgálat eredményéről értesítik a háziorvost, aki ezek után felkeresi telefon a vizsgált személyt. A vizsgálat eredményének kiderüléséig az érintett nem hagyhatja el otthonát.

Amennyiben a laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia. Ám ha a beteg - állapota és tünetei alapján - kórházi kezelést igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol minden szükséges ellátást megkap majd - olvasható az oldalon.

97 éves koreai nő épült fel a koronavírusból - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső