Koronavírus: kedvező fordulat a hazai helyzetben

Szokás szerint ezen a héten is közzétette a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A friss adatok alapján elmondható, hogy az új típusú koronavírus szennyvízből kimutatható mennyisége enyhe csökkenésnek indult.

A 7. héten elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy a szennyvízminták koronavírus-koncentrációjának országos átlaga az előző hetekhez képest enyhén csökkenő tendenciát mutat - számolt be róla közösségi oldalán az NNK. Az értékek azonban több helyen is magas szinten stagnálnak.

szennyvízadatok
A koronavírus szennyvízből kimutatható mennyisége enyhe csökkenésnek indult.Forrás: NNK

Hamarosan jöhet az intenzívebb csökkenés?

Az NNK szerint a friss adatokból arra lehet következtetni, hogy kezd lecsengeni a koronavírus-járvány ötödik hulláma. Emelkedés jelenleg már egyetlen vizsgált város esetében sem tapasztalható; Szegeden, Szekszárdon, Szombathelyen és Tatabányán azonban enyhe, egyenlőre lassú ütemű, de egyértelmű csökkenés látszik. A kórokozó szennyvízből kimutatható mennyisége azonban még mindenhol az emelkedett kategóriába sorolható. "A vírus azonban továbbra is terjed, ellene az oltás jelenti a legerősebb védelmet" - figyelmeztetett az NNK.

Mit tehetünk?

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az NNK korábban azt javasolta, hogy ügyeljünk a legalább 1,5 méteres távolság megtartására, viseljünk maszkot a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, gyakran és alaposan mossunk kezet, illetve éljünk a COVID-19 elleni védőoltás lehetőségével. Akinek pedig tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Mintegy 75 százalékkal kisebb arányban szorulnak kórházi kezelésre azok a koronavírus-fertőzöttek, akik a vírus omikron variánsát kapták el, mint azok, akiket a delta betegített meg - állítja saját adataira alapozva a dél-korai járványügyi hivatal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)