Koronavírus: ivóvízzel nem terjed

Az új típusú koronavírus egy sérülékeny lipidburokkal rendelkező vírus, amelyet a klór nagyon hamar elpusztít. Mivel itthon klórozzák az ivóvizet, a csapvíz fogyasztásával biztosan nem terjed a fertőzés - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai vizsgálják a környezetben a koronavírus jelenlétét. A fővárosban már sikerült kimutatni a kórokozót a szennyvízből vett mintákban, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szennyvízzel is terjed. Az pedig nem fordulhat elő, hogy valaki a tiszta csapvíz fogyasztása miatt fertőződjön meg, ugyanis a klór elpusztítja az új típusú koronavírust - ismertette Müller Cecília.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus terjedése, koronavírus víz, koronavírus klór, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus terjedése, koronavírus víz, koronavírus klór, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató

Meg kell előzni az új gócok kialakulását

Egy víruskutató szerint sosem tűnik el teljesen a koronavírus - a részletekért kattintson ide!

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy bár a koronavírus-járvány már lecsengőben van Magyarországon, továbbra is folyamatosan figyelik és elemzik az adatok alakulását, hogy felbukkannak-e újabb gócok. Ahol csoportos megbetegedéseket fedeznek fel, ott minél hamarabb fel kell lépni és el kell különíteni a fertőzötteket az egészségesektől. A vendéglátóhelyeken, a standokon és a szállodákban azonban a bevezetett higiéniés szabályok elegendőek a koronavírus terjedésének megakadályozásához - szögezte le.

A betegek csaknem fele 65 feletti

Tájékoztatása szerint az új típusú koronavírus március 4-én érkezhetett meg Magyarországra, éppen az influenzaszezon kellős közepén. Azóta 3921 fertőzöttet és 532 elhunytat regisztráltak itthon. Az eddig igazolt betegek 45 százaléka 65 év feletti volt. Jelenleg 100 ezer főre 40 fertőzött és 5 haláleset jut országos szinten.

Megemlítette továbbá, hogy Magyarországon a 15. héten regisztrálták a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, 712-t. Azóta - 1 kiugrástól eltekintve - hétről hétre csökken az új esetek száma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció