Koronavírus: influenzával társulva nagy bajt okoz

Mind a súlyos megbetegedés, mind az elhalálozás kockázatát drasztikusan fokozza felnőtteknél, ha valaki egyszerre fertőződik meg az új koronavírussal és az influenzával - derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból.

Magyarországon egyelőre ritka eset, hogy egy beteg egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát .

"Úgy találtuk, hogy a COVID-19 és az influenza kombinációja különösen veszélyes. Ez fontos, mivel számos ország enyhíti a távolságtartásra és a fertőzések elszigetelésére irányuló óvintézkedéseit. Arra számítunk, hogy a koronavírus a jövőben együtt fog keringeni az influenzával, ami megnövekedett kockázatot jelent az egymással társuló fertőzések tekintetében. Éppen ezért változtatnunk kellene a tesztelési stratégiánkon kórházba kerülő COVID-19-betegeknél, és minél szélesebb körben kell tesztelni influenzára" - idézi az Edinburghi Egyetem közleménye Kenneth Bailliet, az egyetem professzorát.

koronavírus, COVID-19, kórház, intenzív osztály, lélegeztetőgép
A koronavírus és az influenza rendkívül súlyos megbetegedést okozhat együttesen. Fotó: Getty Images

Az Edinburghi Egyetem, a Liverpooli Egyetem, a Leideni Egyetem és a londoni Imperial College kutatói közösen több mint 300 ezer COVID-19-beteg adatait elemezték ki, akik 2020 februárja és 2021 decembere között kerültek kórházba panaszaik miatt az Egyesült Királyságban. Közülük közel 7 ezer beteget teszteltek ellátásuk során egyéb légúti vírusfertőzésekre. Összesen 227 alany esetében igazolták a vizsgálatok, hogy mind az új koronavírus, mind az influenza egyszerre fertőzte meg őket.

Utóbbi páciensek adatait összehasonlítva azokéval, akik kizárólag COVID-19-cel küzdve betegedtek meg, kiderült, hogy kombinált fertőzés mellett több mint négyszer nagyobb arányban kerültek lélegeztetőgépre a betegek. Ezen felül a halálozási kockázat is 2,4-szer magasabbnak bizonyult, ha a COVID-19 mellett influenza is megterhelte az érintettek szervezetét. A The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmények világosan rámutatnak, mennyire fontos a védőoltások felvétele nemcsak COVID-19, de influenza ellen is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: