Koronavírus: ilyenkor kell mentőt hívni

Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser a Facebook-oldalán adott néhány hasznos tippet ahhoz, hogyan készüljünk fel a koronavírus-fertőzéssel járó karanténra.

A koronavírussal és más vírusos megbetegedéssel (elsősorban az influenzával) kapcsolatban gyűjtött össze néhány hasznos tanácsot és tudnivalót a Facebookon Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser. A szakember ábrákon foglalta össze, mi a teendő, ha betegnek érezzük magunkat, milyen esetben javasolt mindenképp felkeresni egy orvost, illetve mit tartsunk otthon arra az esetre, ha házi karanténba kényszerülnénk.

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

Az orvos felhívta a figyelmet: ha betegnek érezzük magunkat, vagyis belázasodunk, köhögés és torokfájás jelentkezik, mindenképpen maradjunk otthon és lehetőleg minél inkább izoláljuk magunkat. Tartsunk otthon megfelelő védettséget biztosító, FFP2-es maszkot és legyen tervünk arra is, hogy kinek a segítségét tudjuk kérni szükség esetén.

Érdemes otthon tartani COVID-19 kimutatására alkalmas gyorstesztet is, fejenként minimum kettőt (az egyik a betegség igazolására, a másik a velünk élő személy tesztelésére szolgálhat). Ha a teszt eredménye pozitív, fotózzuk le, és értesítsük a háziorvosunkat. Ha negatívak vagyunk, de tüneteink vannak, nem árt két nap múlva megismételni a tesztet.

Mit tartsunk otthon egy lehetséges karantén esetén?

  • Legyen otthon néhány napra elégséges élelmiszer és ital.

  • Jól jön néhány könyv, rejtvényújság, magazin, illetve olyan eszköz, amellyel a karantén ideje alatt lefoglalhatjuk magunkat.

  • Betegség esetén vitaminok és nyomelemek is segíthetik a szervezet küzdelmét a kórokozó ellen. Ha már betegek vagyunk, ne mi menjünk patikába, hanem kérjünk meg valakit, hogy segítsen nekünk! Lázcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményeket is tartsunk otthon, azokra is szükség lehet.

  • Lázmérőt szintén javasolt otthon tartani, illetve a gyógyszertárakban oxigénszaturáció-mérőt is vásárolhatunk.

Mikor kell kórházba mennünk?

Az orvos a tájékoztatóban hangsúlyozta: az esetek nagy részében mind az influenza, mind pedig az omikron variáns enyhe tüneteket okoz, és pár nap alatt túl lehetünk a betegségen. Mindenképpen javasolt azonban felhívni a mentőszolgálatot, ha az alábbi tüneteket észleljük magunkon:

  • Légzésszámunk 25/perc fölé megy;

  • 12 másodpercnél tovább nem tudjuk visszatartani a levegőt;

  • Szünet nélkül köhögünk, lázunkat pedig a gyógyszerek sem viszik le;

  • Nem tudunk inni, enni, mert hányingerünk vagy hasmenésünk van;

  • Zavartnak érezzük magunkat;

  • Oxigénszaturációs szintünk kisebb, mint 93.
)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)