Koronavírus: ilyenkor kell mentőt hívni

Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser a Facebook-oldalán adott néhány hasznos tippet ahhoz, hogyan készüljünk fel a koronavírus-fertőzéssel járó karanténra.

A koronavírussal és más vírusos megbetegedéssel (elsősorban az influenzával) kapcsolatban gyűjtött össze néhány hasznos tanácsot és tudnivalót a Facebookon Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser. A szakember ábrákon foglalta össze, mi a teendő, ha betegnek érezzük magunkat, milyen esetben javasolt mindenképp felkeresni egy orvost, illetve mit tartsunk otthon arra az esetre, ha házi karanténba kényszerülnénk.

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

Az orvos felhívta a figyelmet: ha betegnek érezzük magunkat, vagyis belázasodunk, köhögés és torokfájás jelentkezik, mindenképpen maradjunk otthon és lehetőleg minél inkább izoláljuk magunkat. Tartsunk otthon megfelelő védettséget biztosító, FFP2-es maszkot és legyen tervünk arra is, hogy kinek a segítségét tudjuk kérni szükség esetén.

Érdemes otthon tartani COVID-19 kimutatására alkalmas gyorstesztet is, fejenként minimum kettőt (az egyik a betegség igazolására, a másik a velünk élő személy tesztelésére szolgálhat). Ha a teszt eredménye pozitív, fotózzuk le, és értesítsük a háziorvosunkat. Ha negatívak vagyunk, de tüneteink vannak, nem árt két nap múlva megismételni a tesztet.

Mit tartsunk otthon egy lehetséges karantén esetén?

  • Legyen otthon néhány napra elégséges élelmiszer és ital.

  • Jól jön néhány könyv, rejtvényújság, magazin, illetve olyan eszköz, amellyel a karantén ideje alatt lefoglalhatjuk magunkat.

  • Betegség esetén vitaminok és nyomelemek is segíthetik a szervezet küzdelmét a kórokozó ellen. Ha már betegek vagyunk, ne mi menjünk patikába, hanem kérjünk meg valakit, hogy segítsen nekünk! Lázcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményeket is tartsunk otthon, azokra is szükség lehet.

  • Lázmérőt szintén javasolt otthon tartani, illetve a gyógyszertárakban oxigénszaturáció-mérőt is vásárolhatunk.

Mikor kell kórházba mennünk?

Az orvos a tájékoztatóban hangsúlyozta: az esetek nagy részében mind az influenza, mind pedig az omikron variáns enyhe tüneteket okoz, és pár nap alatt túl lehetünk a betegségen. Mindenképpen javasolt azonban felhívni a mentőszolgálatot, ha az alábbi tüneteket észleljük magunkon:

  • Légzésszámunk 25/perc fölé megy;

  • 12 másodpercnél tovább nem tudjuk visszatartani a levegőt;

  • Szünet nélkül köhögünk, lázunkat pedig a gyógyszerek sem viszik le;

  • Nem tudunk inni, enni, mert hányingerünk vagy hasmenésünk van;

  • Zavartnak érezzük magunkat;

  • Oxigénszaturációs szintünk kisebb, mint 93.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső