Koronavírus: ilyen mellékhatást okozhat a Janssen-vakcina

A termékinformáció frissítését javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Janssen új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával kapcsolatban.

Egy hazai virológus ezt még nyáron meg kellene tennünk - kattintson!

Az EMA szerint az alacsony vérlemezkeszám előfordulásának esélyét is szerepeltetni kell a Janssen-vakcina lehetséges mellékhatásai között. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az immunológiai okok miatt lecsökkenő vérlemezkeszám (immuntrombocitopénia) előfordulásának, azaz a véralvadási nehézségnek az esélye rendkívül alacsony az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Janssen-vakcina esetében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Oltáshoz készítik elő a Janssen egyadagos vakcináját a székesfehérváron. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ezeket tapasztalhatjuk oltás után

A tájékoztatás szerint az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vakcina vizsgálatakor arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus elleni oltóanyag beadását követően szédülés, fülzúgás, vagy fülcsengés fordulhat elő, és ezen tünetek összefüggésbe hozhatók a szorongással kapcsolatos reakciókkal. Ennek fényében a szakértői bizottság azt javasolta, hogy az egészségügyi szakembereknek a felsorolt tünetekre figyelmeztetniük kell azokat, akik ezt a vakcinát kapják.

Még mindig több az előny, mint a kockázat

Az oltóanyag előnyei mindezekkel együtt továbbra is felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait - hangsúlyozta az EMA. Az uniós gyógyszerügynökség közölte továbbá, hogy a vizsgálatok eddig nem állapítottak meg okozati összefüggést a COVID-19 elleni vakcinák és a menstruációs rendellenességek között. Menstruációs rendellenességek nagyon gyakoriak, és alapbetegség nélkül is, például stressz vagy fáradtság hatására is előfordulhatnak - tették hozzá.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Több ezer nő számolt be arról, hogy az új típusú koronavírus elleni oltás befolyásolta a menstruációs ciklusát. Részletek itt!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: