Koronavírus: ilyen maszkot viseljünk az utcán

A kórházakban a sebészi maszkokat javasolják, de az utcai védekezéshez elegendő a többrétegű, mosható textilmaszk is - mondta Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

A házilag elkészíthető maszkokhoz az útmutatót itt találja!

A maszk elsősorban arra való, hogy a koronavírussal fertőzött emberek ne adják át a betegséget másoknak - emelte ki a szakember. Mint mondta, a Semmelweis Egyetem készített egy útmutatót, amely alapján bárki készíthet otthon maszkot kétfajta anyagból. Akár sálból vagy pólóból is elkészíthető a védekezéshez szükséges maszk - tette hozzá.

koronavírus, koronavírus maszk, koronavírus védekezés, koronavírus védőeszköz,
Bárki készíthet otthon maszkot. Fotó: Getty Images

Nem mindegy, hogyan viseljük

Nagyon fontos, hogy ha már a koronavírus elleni védekezés jegyében maszkot viselünk, akkor azt szabályosan tegyünk. A maszk ugyanis csak akkor hatékony, ha az orrot és a szájat is eltakarja - figyelmeztetett. Fontos szempont a maszkoknál az is, hogy moshatóak legyenek. A magas hőfok egyébként elpusztítja a vírust, ezért a maszkokat legalább 60 Celsius-fokon ajánlott mosni - tette hozzá.

Megemlítette továbbá, hogy már sokan viselnek maszkot az utcákon a koronavírus-járvány miatt, a gyakori és alapos kézmosást azonban nem helyettesíti semmi, és a távolságtartásra is szükség van - emelte ki.

Újabb házi macskák kapták el a koronavírust - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: