Koronavírus: így lesz biztonságos a gyereknapi ünneplés

A 18 év alatti gyermeket nevelő magyar családok nyolcvan százaléka megünnepli a gyermeknapot - derült ki egy friss felmérésből. Fontos azonban, hogy a járványhelyzet miatt csak bizonyos feltételekkel vehetünk részt az ebből az alkalomból szervezett rendezvényeken.

Koronavírus: ez a vakcina is biztonságos a serdülőknek - kattintson!

Sok szülő ajándékkal is készül a gyermeknapra, a többség azonban közös családi programokkal, egyesek pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel ünnepelnek majd - derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) által végzett felmérésből. A válaszok arra is rámutattak, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a szülők több mint negyedének jobb lett a kapcsolata gyermekével, a megkérdezettek kétharmada pedig arról számolt be, hogy ugyanolyan szoros maradt a kötelék, mint amilyen a veszélyhelyzet előtt volt.

Nem csoda tehát, ha sokan készülnek a vasárnapi gyereknap megünneplésére. Fontos azonban, hogy a koronavírus-fertőzés veszélyének csökkentése érdekében ebben az esetben is be kell tartani bizonyos szabályokat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Csak bizonyos feltételekkel vehetünk részt a gyermeknapi rendezvényeken. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A rendezvények csak igazolvánnyal látogathatók

Az elmúlt másfél év nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is sok megpróbáltatást jelentett. Az új típusú koronavírus okozta helyzet miatt a kicsik is távol voltak a barátaiktól, illetve elmaradtak a közös játékok, szülinapok és programok. Ugyanakkor a több mint 5 millió beadott oltásnak köszönhetően már sok mindenben visszatérhet az élet a normális kerékvágásba - emelte ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a május 30-án tartandó gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek és a velük lévő kiskorúak vehetnek részt.

Több mint száz éve ünnepeljük a gyerekeket

Különböző időpontokban ugyan, de a világ számos országában ünneplik a nemzetközi gyermeknapot . A cél az, hogy megemlékezzünk a gyermekekről, valamint a jólétük miatti küzdelemről. Az első ilyen ünnepet Törökország tartotta, mégpedig 1920. április 23-án. Magyarországon is az 1920-as években vált rendszeressé a gyermeknap, de eleinte még nagyon változó időpontban tartották, néhány évben pedig teljes heteket is szenteltek a gyerekek megünneplésének. Végül 1954-ban döntötték el, hogy minden évben május utolsó vasárnapján emlékezünk meg a családok legkisebb tagjairól.

COVID-19 gyerekeknél: ennyi idő, mire leküzdik a szövődményeket - olvassa el a részleteket!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: