Koronavírus: így lehetne megfékezni

Ha a világ 10 fő repülőterén átutazó utasok gyakrabban mosnának kezet, jelentősen csökkenne a fertőző betegségek - többek között a koronavírus-fertőzés - terjedésének kockázata - állapították meg a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

Minél nagyobb javulást érünk el az emberek kézmosási szokásaival kapcsolatban, annál jobban lassíthatjuk afertőző betegségekterjedését - állítják a szakemberek. A tanulmányt még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt tették közzé, a szerzők szerint azonban megállapításaik minden fertőző betegségre, így a koronavírus-fertőzésre is igazak. A mostani járvány alakulását látva pedig nagyon is fontos kihangsúlyozni a terjedés megelőzésének ezen módját.

Nem mosunk elégszer kezet

Így védekezzünk a koronavírus ellen - kattinson a részletekért!

Az emberek kézmosási gyakorlata igen rendszertelen, ez pedig az új koronavírus terjesztéséhez is hozzájárulhat. A szakemberek becslései szerint a repülőtereken megforduló utasoknak csupán 20 százaléka mos helyesen kezet - tehát szappannal, vízzel és legalább 15 másodpercig. Ez alapján tehát kijelenthető, hogy a maradék 80 százalék potecionálisan megfertőz mindent, amit megérint. Ebben a kérdésben pedig teljesen mindegy, hogy az illető milyen kórokozót hordoz - magyarázta Christos Nicolaides professzor, a tanulmány egyik szerzője. "A vécét használó emberek 30 százaléka nem mos kezet, miután elvégezte a dolgát. Azonban a kezet mosók fele sem mossa meg alaposan a kezeit, csupán leöblíti" - tette hozzá.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, kézmosás, repülőterek, utasok, higiénia
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, kézmosás, repülőterek, utasok, higiénia

Csak az utasok ötödének tiszta a keze

A kutatók számításai szerint a repülőtereken megforduló utasok csupán 20 százalékának tiszta a keze. A kézmosási szokások javulása azonban megháromszorozhatná ezt az arányt, tehát úgy már az utazók több mint felének tiszta lenne a keze. Ennek a koronavírus-járványra nézve is nagy hatása lenne, a szakemberek szerint ugyanis így 70 százalékkal lehetne lassítani egy betegség terjedését.

Az ilyen magas fokú intézkedések bevezetése azonban nem minden repülőtéren lenne praktikus. A szakemberek szerint viszont elegendő lenne kiválasztani betegség - például a koronavírus-fertőzés - gócpontjához közel eső 10 legjelentősebb repülőteret, és ott terjeszteni a kézmosás fontosságának üzenetét. Így akár 37 százalékkal lehetne lassítani a járvány további terjedését. Ha pedig csak 10 százalékkal javulna a tiszta kezek aránya a világ valamennyi repülőterén, már az is 24 százalékkal mérsékelné afertőzésterjedési ütemét.

A kutatók eredményei egyébként összhangban vannak az amerikai járványügyi és betegségellenőrző központ (CDC) valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival.

A koronavírusról további érdekes információkat talál az nlc.hu-n.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: