Koronavírus: így lehet biztonságosabb a karácsony

Annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne kaphasson új erőre a családi és baráti összejöveteleken, a francia kormány mindenkinek önkéntes karantént javasol egy héttel az év végi ünnepek előtt.

Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy a koronavírus-járvány idején vajon együtt ünnepelhetnek-e a családok karácsonykor. Mutatjuk, mi a véleménye a hazai szakértőnek - kattintson!

A koronavírus-járvány harmadik hullámának megelőzése érdekében Jean Castex miniszterelnök azt tanácsolja a szülőknek, hogy csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a gyerekeket a hétvégén kezdődő téli szünet előtt, főleg akkor, ha a családtagok között vannak veszélyeztetett személyek. Véleménye szerint ugyanis ezzel is korlátozzák a fertőzés kockázatát A kormányfő emellett egy héttel az év végi családi és baráti összejövetelek előtt mindenkinek önkéntes karantént tanácsol.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Franciaország, koronavírus karácsony, koronavírus ünnep, koronavírus téli szünet, koronavírus család, koronavírus karantén
Csak akkor ajánlják a személyes találkozást, ha előtte az egész család karanténba vonul.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Lazítottak is, de csak mértékkel

Kedden egyébként véget ért a koronavírus-helyzet miatt október 30-án kihirdetett általános karantén. Megszűnt az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, így a franciák ismét igazolás nélkül szabadon mozoghatnak az egész országban. Este 8 órától reggel 6 óráig viszont kijárási tilalom lépett életbe. Az üzletek már október 28-án kinyithattak, a lazítás viszont egyelőre nem vonatkozik a kulturális intézményekre és a vendéglátásra. Az előbbiek még legalább három hétig, az elvitelt és kiszállítást nem vállaló éttermek pedig január 20-áig biztosan zárva maradnak.

Nagy a kockázat

A lazítások ellenére azonban a miniszterelnök nem mutatkozott optimistának, és jelezte, nem tudja szavatolni, hogy a vendéglátóhelyek ténylegesen megnyithatnak január 20-án. "Ez attól függ, hogyan töltjük az ünnepeket, amelyek alatt az új típusú koronavírus terjedése felgyorsulhat, ha nem viselkedünk mindannyian felelősen" - tette hozzá a kormányfő. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint egyébként a teljes lezárás hat hete alatt a járvány elsősorban a családi étkezések során terjedt.

Múzeumba kerül Naomi Campbell koronavírus ellen viselt kezeslábas védőruhája - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: