Koronavírus: így derül ki, ki betegszik meg súlyosan

Közel 80 százalékos hatékonysággal képes előre jelezni egy új eljárás, hogy fertőzés esetén mely betegeknél válhat súlyos lefolyásúvá a COVID-19 - állítják koppenhágai kutatók. A módszer nagy előnye, hogy a hagyományos koronavírustesztekhez használt orrgaratváladék-minta is elegendő hozzá.

Az eljárás alapja egy, az emberi sejtek felszínén megtalálható fehérje kimutatása és elemzése, amely révén meg lehet becsülni, hogy az adott személyre nézve mekkora a koronavírus-fertőzés elharapódzásának kockázata - olvasható a Koppenhágai Egyetem közleményében. "Sejtjeink rendelkeznek egy úgynevezett fitneszstátusszal, amelynek elemzésével előre jelezhető a kórházi kezelés szükségessége és akár az elhalálozás veszélye COVID-19-betegeknél. Egy ilyen biomarker potenciális eszközt kínál a korai előrejelzéshez, különösen annak tükrében, hogy az általánosan elterjedt COVID-19-teszteknél alkalmazott mintákból is azonosítható" - magyarázta Rajan Gogna, a Koppenhágai Egyetem adjunktusa, a témában elért kutatási eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője.

Egy specifikus fehérje segíthet előre jelezni a súlyos lefolyású COVID-19-et
Egy specifikus fehérje segíthet előre jelezni a súlyos lefolyású COVID-19-et. Fotó: Getty Images

Amennyiben egy sejt fitneszstátusza gyenge, abból arra lehet következtetni, hogy a sejt nem fejlődik megfelelően. Ebben egyaránt szerepet játszhat, hogy a sejt elöregedett, kóros az anyagcseréje, esetleg hajlamos a megbetegedésekre. A koppenhágai kutatók az idei évben fedezték fel, hogy a fitneszstátusz fehérjékben, egészen pontosan az úgynevezett virágfehérjékben fejeződik ki. A sejtek felszínén ülő virágfehérjék ugyanis kétféle formában jelenhetnek meg. "Az egyik forma azt az üzenetet küldi a szomszédos sejteknek, hogy a sejt jól működik. A másik forma viszont azt kommunikálja a környező szövetek felé, hogy az adott sejt nem működik jól, azaz rossz a fitneszstátusza. Ez utóbbi esetben a sejtet a környező sejtek kiiktatják" - foglalta össze Rajan Gogna.

Pontosan előre lehet jelezni a súlyos fertőzéseket

A vakcinák magukban nem nyújtanak elegendő védelmet a koronavírus-járvánnyal szemben, fontos, hogy mindenki betartsa az alapvető járványügyi intézkedéseket is - véli Jakab Ferenc virológus professzor.

A koronavírus-pandémia nagy veszélye, hogy bár ismertek bizonyos kockázati tényezők, mégsem lehet teljes biztonsággal meghatározni, hogy fertőzés esetén kiknél alakul ki súlyos, akár végzetes lefolyású betegség. A virágfehérje kifejeződésének vizsgálata e tekintetben hozhat előrelépést. "A módszer 78,7 százalékos pontossággal képes előrejelezni, ki szorulhat kórházi kezelésre. Azon COVID-19-betegek esetében pedig, akiknél várhatóan nem válik súlyossá a fertőzés, az előrejelzés pontossága 93,9 százalék" - mutatott rá a kutatást vezető Kyoung Jae Won, a Koppenhágai Egyetem Biotechnológiai Kutatási és Innovációs Központ docense.

Won kutatócsapata COVID-19-ben elhunyt betegek tüdőszövetét vizsgálva tárta fel a virágfehérjék akut tüdőkárosodásban, a COVID-19 miatti elhalálozás elsődleges okában betöltött szerepét. Emellett orrgaratváladék-minták használatával megfigyeléses tanulmányt is végeztek a kutatók, hogy felmérjék, a fehérje kifejeződése képes-e pontosan előre jelezni a súlyos kórlefolyást. Eredményeikről az EMBO Molecular Medicine című folyóiratban jelentettek meg részletes tanulmányt.

"A sejtek virágfehérjében kifejeződő fitneszstátusza segíthet magyarázatot adni arra, miért reagálnak egyes emberek rosszul a COVID-19-re , egyszersmind lehetőséget biztosít, hogy előre beazonosítsuk a magas kockázati csoportba tartozó személyeket. Felfedezésünkben megvan a potenciál, hogy életeket mentsen azáltal, hogy időben riasztja és fokozott óvintézkedésekre sarkallja az érintetteket, amíg nem jutnak védőoltáshoz. Más nemzetek esetében pedig inkább az jelenti a problémát, hogy magas a társadalmon belül az oltásszkeptikusok aránya. A tesztekkel szemben azonban általában kevésbé bizonytalanok az emberek, így reméljük, ez enyhítheti a járvány következményeit" - foglalta össze Rajan Gogna.

Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint akár jövő áprilisig is elhúzódhat a koronavírus-járvány negyedik hazai hulláma .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra