Koronavírus: idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídülhet

Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

A beoltottak az oltatlanokhoz képest sokkal enyhébb tüneteket tapasztalnak, ha mégis megfertőződnek az új típusú koronavírussal. Épp ezért sokan azt gondolják, hogy csak egy egyszerű náthával küzdenek - egészen addig, amíg a COVID-teszt pozitív eredményt nem mutat.

Az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik, veszítenek hevenységükből - mondta Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában. "Nincs ok annak feltételezésére, hogy a SARS-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk. Mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak" - hangsúlyozta a professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Az új koronavírus idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídülhet.Fotó: Getty Images

Ez jövő tavaszra valósulhat meg

"A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott" - fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója. Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a SARS-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá - tette hozzá.

Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával "rendben lesznek a dolgok" - mondta Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt. A szakember várakozása szerint egyébként mér jövő tavaszra ki is alakul az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert felvázolt.

Sokat javult a brit helyzet

A járvány pályáját tekintve egyébként már most sokkal jobb helyzetben van az ország, mint hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás is jelentősen enyhült. A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint az elmúlt héten 15,5 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés okozta COVID-19 betegség tüneteivel újonnan kórházba szállított páciensek száma az előző héthez képest.

Kezdete után két évvel, 2022 tavaszán érhet véget a koronavírus-járvány Németországban Jens Spahn, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)