Koronavírus: hogyan állítható meg a járvány?

Ha egy járvány rohamosan terjedni kezd, nagyon nehéz megállítani. A koronavírus kapcsán négy olyan szimulációt is készítettek, amely segíthet megérteni a kórokozók továbbterjedését, így meggátolni azt.

A koronavírus terjedése kapcsán a legtöbb országban ugyanaz a forgatókönyv zajlott le: a kezdeti kisszámú megbetegedés néhány hét után ugrásszerű növekedésbe kezdett, és már emberek ezrein jelentkeztek a tünetek. Ez történt kezdetben Kínában, illetve az Egyesült Államokban is, ahol egyes forgatókönyvek nem zárják ki a 100 millió körüli megbetegedést sem, ha a fertőzöttek aránya a jelenlegi ütemben haladva háromnaponta megduplázódik.

Koronavírus: kinek jár a home office? Munkaügyi szempontból különleges helyzetet teremt a mostani koronavírus-járvány. A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága gyűjtötte össze. Kattintson a részletekért!

A karanténnál is hatékonyabb a személyes izoláció

A betegség terjedését persze jelentősen befolyásolja, hogy milyen intézkedéseket hoz az adott ország, illetve mennyire tartja be azt a lakosság, és valóban kerüli-e a nyilvános helyeket és az érintkezést másokkal. A The Washington Post négy olyan lehetésges forgatókönyvet is vázol, amellyel egy rendkívül virális, de nem létező betegség terjedését mutatják be.

A simulitis névre keresztelt, kitalált kór minden érintkezéskor azonnal továbbterjed, így egy 200 fős közösségben meglehetősen gyorsan terjedésnek indulna. Az ábra barna színnel jelöli a betegek arányát, amely ugrásszerűen megnő, majd a járvány lecsengésével ugyanígy lecsökken. A "domb" egyik oldalán szürkével jelölve az egészséges, a kórokozóval még nem érintkező, a másikon pedig rózsaszínnel a már kigyógyult populáció.

A betegség korlátozások nélkül gyorsan terjedni kezd. Fotó: The Washington Post
A betegség korlátozások nélkül gyorsan terjedni kezd. Forrás: The Washington Post

Egy másik szimuláció szerint a kormányzat által kijelölt karantén egy ideig képes lassítani a terjedést, teljesen megállítani azonban nagy valószínűséggel nem fogja a kórokozót. Mivel a munkájuk miatt nagyon sokan ingáznak egyik városból a másikba, teljesen lezárni egy közösséget napjainkban szinte már megoldhatatlan. Emiatt - a második ábrán látható módon - a betegség egy kicsit később és lassabban ugyan, de terjedni fog.

A közösség karantén alá vonása sem jelent teljes megoldást. Fotó: The Washington Post
A közösség karantén alá vonása sem jelent teljes megoldást. Forrás: The Washington Post

A harmadik szimulációban az úgynevezett szociális távolságtartás hatásait vizsgálták meg egy járvány terjedésekor. Ilyenkor csak a lakosság negyede hagyja el a lakóhelyét, míg a háromnegyedük otthon marad, és nem érintkezik senkivel. Ebben az esetben a vírus is sokkal lassabban képes továbbterjedni, és az egészségügyi ellátórendszert sem terheli le egyszerre a túl sok beteg. Ezen az ábrán már jól látható, hogy maradt a populációnak egy szürkével jelölt hányada, amely egyáltalán nem találkozott a fertőzéssel.

Ha a lakosság háromnegyede bezárkózik, a betegség rengeteg emberhez nem jut el. Forrás: The Washington Post
Ha a lakosság háromnegyede bezárkózik, a betegség rengeteg emberhez nem jut el. Forrás: The Washington Post

A leghatékonyabb persze akkor lenne a védekezés, ha a populáció minden tagja bezárkózna a lakásába és kerülné az érintkezést a másikkal legalább annyi ideig, amíg a kórokozó fertőzőképes maradhat. Persze ilyen megoldás csak elméleti síkon létezik, az utolsó viszont megmutatja, mennyivel nehezebb a kórokozó terjedése akkor, ha csak minden nyolcadik ember lép ki a négy fal közül.

Ha csak minden nyolcadik ember hagyja el a lakását, a járvány alig képes terjedni. Forrás: The Washington Post
Ha csak minden nyolcadik ember hagyja el a lakását, a járvány alig képes terjedni. Forrás: The Washington Post

Persze a kórokozók továbbterjedését számtalan tényező befolyásolja az időjárástól a lakosság egészségi állapotán át a kormányzati intézkedésekig. A szimulációk azonban ismét felhívják a figyelmet a koronavírus terjedése óta egyre többet hangoztatott intelemre: aki csak megteheti, a járvány alatt maradjon otthon!

Mire kell figyelni, amikor tartós élelmiszert vásárolunk egy esetleges karanténra? Fagyasztási kisokos, szavatossági idő, rothadási veszély, és sok más fontos tudnivaló az nlc.hu cikkében!

Forrás: The Washington Post

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)