Koronavírus: hibák, amik növelik a fertőzés esélyét

Most, hogy már Magyarországon is vannak koronavírus-fertőzöttek, még fontosabb, hogy mindent megtegyünk a megbetegedés kivédéséért. Bizonyos hibák azonban növelik a kockázatot, így ezeket tanácsos elkerülni - cikkünkből kiderül, mire figyeljünk.

Magyarországon is megjelent a koronavírus

Ahogy arról mi is beszámoltunk , Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Facebookon jelentette be, hogy Magyarországot is elérte a járvány: két iráni, hazánkban tanuló diáknak lett pozitív a koronavírustesztje. Szlávik János osztályvezető főorvos elmondta, hogy tüneteket nem mutatnak, de mivel a tesztjük pozitív lett, izolálták őket, illetve egyikük házastársát, és másikuk barátnőjét is megfigyelés alatt tartják.

Magyarországon is vannak koronavírus-fertőzöttek
Magyarországon is vannak koronavírus-fertőzöttek. Fotó: Getty Images

Annak az esélye tehát, hogy megfertőződhetünk, most még nagyobb lett, így mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne kapjuk el a vírust - vagy azért, hogy ha megbetegedtünk, ne terjesszük el a kórokozót. Mutatjuk, melyek azok a hibák, amelyek növelhetik a koronavírus-fertőzést.

Nem vonulunk karanténba, ha betegek vagyunk

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC, magyarul: járványügyi és betegségmegelőzési központ) ajánlása a következő: ha elkaptuk a koronavírus-fertőzést , vagy bizonyos tünetek megléte miatt - hőemelkedésünk van, köhögünk, fáj a torkunk - gyanítjuk, hogy megbetegedtünk, mindenképpen vonuljunk karanténba, ellenkező esetben másokat is megfertőzhetünk. Amennyiben pedig komolyabb panaszaik vannak - magas láz, gyengeség, letargia, légszomj -, kérjünk orvosi segítséget, mert valószínűleg kórházi kezelésre van szükségünk az állapotunk javulása érdekében.

Eric McNulty, a Harvard Egyetem munkatársa hangsúlyozza: vegyük komolyan a karantént. "Sokan dolgoznak otthonról időről időre, ami azonban nem jelenti azt, hogy be lennének zárva a lakásukba. Karantén alatt viszont tényleg otthon kell maradni" - szögezi le a szakember.

Ha másokkal élünk együtt, legyen szó emberekről vagy állatokról, ne feledjük, hogy tőlük is távol kell tartanunk magunkat. Egyelőre még nem igazolt, hogy a házi kedvenceinket is megfertőzhetjük a vírussal, de az a biztos, ha a kritikus időszakban nem érintkezünk velük, javasolja a CDC. Ha megbetegszünk, és a gyógyulás időszaka alatt valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk másra bízni a kisállatokat, akkor "mindig mossunk kezet, mielőtt érintkezünk velük, illetve utána is, és viseljünk maszkot" - emeli ki a CDC.

Így állítsunk fel házi karantént Mire kell figyelnünk, ha önkéntes karanténba vonulunk? Kinek szükséges egyáltalán ez a lépés? Cikkünkből kiderül.

Nem hivatalos, megbízható fórumokról tájékozódunk

A közösségi média térhódítása óta nagyon könnyen terjednek az álhírek, hamis információk, összeesküvés-elméletek, amelyeknek sokan bedőlnek - ahelyett, hogy hivatalos, megbízható, szakemberek közléseire hivatkozó fórumokról tájékozódnának. Ez a többi között azzal járhat, hogy nem veszik komolyan a fertőzést, és akkor sem vonulnak karanténba, ha megbetegedtek. Legyünk szkeptikusak a szomszédaink, családtagjaink, ismerőseink tanácsaival kapcsolatban is. "Az alattunk lakó bácsi nem tudja jobban, mit kell tenni járványveszély idején, mint a CDC" - mondja McNulty.

Csak az alternatív gyógymódokban hiszünk

Dr. Stanley Deresinski, a Stanford Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó professzora kiemeli: azok a fertőzöttek, akik ahelyett, hogy önkéntes karanténba vonulnának, alternatív kezelési módokkal próbálkoznak, potenciális veszélyforrást jelentenek a közösségre nézve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pontosan ezért hozott létre egy "mítoszromboló" oldalt , ahol a többi között azokról a "csodagyógymódokról" is ír - ilyen például a fokhagyma megnövelt adagban történő fogyasztása -, amelyekben sokan hisznek, de teljesen hatástalanok a koronavírus ellen.

Nem figyelünk oda a higiéniára

Egyértelműnek tűnhet, hogy figyelünk a személyes higiéniánkra, az igazság azonban az, hogy a legtöbben ezt még járványveszély idején sem teszik meg. Pedig nem teljesíthetetlen szabályokról van szó, a CDC ajánlásai a következők:

  • Kerüljük a beteg emberekkel való kontaktust.
  • Ne érintsük meg a szemünket, szánkat, orrunkat.
  • Maradjunk otthon, ha betegek vagyunk.
  • Ha tüsszentünk, köhögünk, azt zsebkendőbe, a könyökhajlatunkba tegyük, semmiképpen se a levegőbe, a zsebkendőt pedig használat után dobjuk azonnal a szemétbe.
  • A gyakran használt tárgyakat rendszeresen fertőtlenítsük.
  • Ha lebetegedtünk, viseljünk maszkot, így nem fertőzünk meg másokat.
  • Rendszeresen mossunk kezet, és minden alkalommal legalább 20 másodpercig tartson a művelet.
  • Ha nincs lehetőség kézmosásra, használjunk olyan kézfertőtlenítőt, aminek alkoholtartalma legalább 60 százalékos.

Az American Journal of Public Health 2008-as tanulmánya szerint ezek az óvintézkedések 21 százalékkal csökkentik a légzőszervi megbetegedések terjedésének esélyét.

Arcmaszkokat halmozunk fel

Számtalan hír jelent meg arról, hogy szinte sehol nem lehet maszkokat kapni az országban (sőt, világszerte is jellemző a hiány), a fertőzéstől rettegők ugyanis minden létező fajtát felvásároltak. Pedig a sebészi maszk például, aminek a legnagyobb a keletje, és a legegyszerűbb a használata, nem véd meg a koronavírustól . Ennek az az oka, hogy lazán illeszkedik a szájra és az orra (a szemet ráadásul nem is takarja), és nem blokkolja az apró vírusrészecskéket. Bár vannak maszkok, amik hatásosabbak lehetnek, azokból sem érdemes betárazni. Dr. Robert Glatter, a New York-i Lenox Hill Kórház sürgősségi orvosa szerint ugyanis így azok nem jutnak majd hozzá a maszkokhoz, akiknek valóban szükségük lenne rájuk: egészségügyi dolgozók, fertőzöttek stb.

Kíváncsi olyan koronavírus-fertőzöttek beszámolójára, akik kigyógyultak a betegségből? Olvassa el a részleteket a nlc.hu cikkében!

Forrás: livescience.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: