Koronavírus: hét magyart tartanak karanténban

Mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon - jelentette ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A hét hazaszállított magyar, a hétfőn lázasan Budapestre érkező kínai nő, valamint a szombaton a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval elkülönített egyetemista laborvizsgálata is kizárta a vírusfertőzést. Mind a kilenc személyt a Dél-pesti Centrumkórház erre kialakított épületében helyezték el, egymástól is elkülönítve. Mindenki jól van, de a tünet- és panaszmentességük ellenére fenntartják a karantént. Látogatót nem fogadhatnak, a hozzátartozókkal telefonon tartják a kapcsolatot.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Magyarország, fertőzésgyanú, karantén, laborvizsgálat, Szlávik János
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Magyarország, fertőzésgyanú, karantén, laborvizsgálat, Szlávik János

Mindenki egészséges

Mint kiderült, a hazatért magyarok együtt utaztak két vírusfertőzött belga állampolgárral is, de már a speciális repülőgépen is elkülönítették egymástól az utasokat. A Vuhanból hazautaztatott hét magyar állampolgár továbbra is láztalan, fizikálisan jól van. Rájuk még tizenkét nap karantén vár. A kínai nőnél, aki pénteken lázasan érkezett repülővel Budapestre, a kezdeti tünetek sem utaltak koronavírus-fertőzésre, de elővigyázatosságból őt is elkülönítették. Az egyetemista - aki afertőzésgócpontjának számító Vuhanból jött el vonattal, majd repülővel Magyarországra - szintén panasz- és tünetmentes, neki már csak két napot kell elkülönítve töltenie - ismertette Szlávik János. Mint mondta, Magyarországon a megfigyelteken kívül újabb gyanús eset nincs, de nem zárható ki, hogy további lázas emberek érkeznek Budapestre.

Mit tudunk a koronavírusról?

A turizmusra is kihat a koronavírus - részletek!

A betegség cseppfertőzéssel terjed. A tünetek közé tartozik a magaslázés a köhögés. A koronavírus enyhe tünetekkel, tüdőgyulladással járó betegséget okoz, és meg lehet belőle gyógyulni - emelte ki Szlávik János. Mint mondta, a betegek egy-két százaléka hal bele a fertőzésbe - jellemzően azok, akinek valamilyen más alapbetegsége, például diabétesze vagy vesebetegsége is van. A koronavírusra még nincs gyógyszer, de egy egészséges szervezet kiheveri a fertőzést - emelte ki.

Az eddigi adatok szerint ez a koronavírus veszélyesebb, mint az influenzavírus, de sokkal kevésbé veszélyes, mint a SARS-vírus, vagy a jelenleg is megbetegedéseket okozó közel-keleti koronavírus (MERS), amelynek 25-30 százalékos a halálozási aránya. Az infektológus szakorvos véleménye szerint a szigorú karanténintézkedések elegendők lesznek egy világjárvány megakadályozásához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő