Koronavírus: gyanús lehet ez a tünet

Koronavírus-fertőzés gyanúját vetheti fel a hirtelen fellépő anozmia, azaz a szaglás átmeneti elvesztése - állítja több egészségügyi szervezet. Mindennek komoly jelentősége lehet a járvány kezelése terén.

Ilyen egy nap most a sürgősségin - mentőápoló mesélt saját tapasztalatairól. Részletek itt.

Láz, száraz köhögés és fáradtság - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján található információk szerint ezekkel a tünetekkel jelentkezik leggyakrabban az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés (COVID-19). Ezen felül felléphet fájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokkaparás és emésztőrendszeri panaszok egyaránt. Mindazonáltal a betegség az esetek többségében enyhe tüneteket okoz csupán, sőt, tünetmentes fertőzések is előfordulhatnak. Problémát jelent ugyanakkor, hogy az érintettek ilyenkor is átadhatják a vírust másoknak, mivel pedig nehezebb náluk beazonosítani a COVID-19-et, így mindez végeredményben a járvány elleni védekezést is hátráltathatja.

koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, szaglás elvesztése, anozmia
koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, szaglás elvesztése, anozmia

Orvosi beszámolók és megfigyelések szerint azonban még aszimptomatikus vírushordozóknál is kialakulhat egy figyelemfelkeltő tünet, méghozzá az anozmia vagy hipozmia, valamint néhány esetben a diszgeuzia. Az előbbi két kifejezés a szaglás teljes vagy részleges elvesztését, utóbbi pedig az ízérzékelés zavarát foglalja magában. Ennek oka, hogy az új koronavírus gyulladást idézhet elő az orrnyálkahártya szaglómezejében, így gátolva a különböző illatok, ízek, aromák zavartalan érzékelését.

A többi között az Amerikai Otolaringológiai Akadémia (AAO-HNS) és a brit fül-orr-gégészeti sebészek társasága (ENT UK) is úgy foglalt állást a közelmúltban, hogy az említett panaszok fertőzést jelezhetnek az egyébként tünetmentes, egészséges hordozóknál, ezáltal figyelembe kellene venni azokat a szűrés során. Annál is inkább, mert a csendes hordozók kulcsszerepet töltenek be a járvány rendkívül gyors terjedésében. "Habár további kutatásokra lesz szükség a témában, ugyanakkor Dél-Koreában háromból egy páciensnél jegyeztek fel szaglásvesztést, avagy anozmiát, míg Németországban minden második betegnél" - mutatott rá dr. Simon Carney fül-orr-gégész, az ausztráliai Flinders Egyetem professzora.

Még ha egyéb panaszokat nem is tapasztalunk, anozmia mint korai tünet fellépése esetén érdemes lehet tehát telefonon felvenni a kapcsolatot háziorvosunkkal, illetve önkéntes karanténba vonulni.

Forrás: iflscience.com

Szülők és gyerekek jogai járvány idején: mit tehetünk, ha kórházba kerül a gyerek? Olvassa el az nlc.hu cikkét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció