Koronavírus: fertőzésgóccá vált egy román kórház

Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott. Sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését.

Spanyolországban a koronavírus-járvány kitörése óta mintegy 300 ezer új munkanélkülit regisztráltak. Részletek itt.

Szerda estig 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak. A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett északkelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. A kritikus helyzetben a kórház nemrég megbízott ideiglenes vezetői is lemondtak. Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy katonai parancsnokság alá vonják a suceavai kórházat. A Mediafax hírügynökség értesülése szerint egy katonaorvost neveztek ki az igazgatói tisztségbe, akinek a munkáját a védelmi minisztérium négy másik szakértője segíti.

Iohannis arról is beszámolt, hogy jelentős, havi akár 500 eurót is elérő extra juttatást kért a fertőzésveszélyes környezetben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára a kormánytól. Az államfő úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvánnyal első vonalban harcoló, közvetlenül érintett egészségügyi alkalmazottak prémiumalapjára az európai uniós támogatásokból kellene pénzt elkülönítenie a román kormánynak.

koronavírus, COVID-19, Románia, világjárvány
koronavírus, COVID-19, Románia, világjárvány

Csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a halálos áldozatok száma Romániában, külföldön pedig 25 koronavírusos román állampolgár vesztette életét. Az igazolt fertőzések száma 2738-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 78-at ápolnak intenzív osztályon, az elsőfertőzésmegjelenése óta pedig 267 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A legtöbb, 701 fertőzést Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak Brassó (117), valamint a dobrudzsai Constanta (111), Arad (110), a moldvai Neamt (107) és Kolozs (105) megyében.

Moldovában is sok a fertőzött egészségügyi dolgozó

Majdnem minden ötödik koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó Moldovában - közölte egy csütörtöki sajtótájékoztatón Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. A 423 ember közül, akiknél igazolást nyert a koronavírus-fertőzés, 84 egészségügyi dolgozó. A tárcavezető szerint ugyanakkor az érintettek nagyobbik része nem a munkája során betegedett.

Hogyan és mennyit mozogjunk otthon a járvány ideje alatt? Olvassa el az nlc.hu tanácsait ide kattintva!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés