Koronavírus: ezért ilyen sok a fertőzött

Még nem alakult ki immunitás az új koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon - mutatott rá Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Mely gyógyszerek a legígéretesebbek a COVID-19 kezelésében? Részletek itt.

Afertőzéselleni leghatékonyabb védekezés a Semmelweis Ignác tanácsolta kézmosás - hangsúlyozta az intézményvezető az M1 csütörtöki műsorában, hozzátéve, hogy fontos a távolságtartási szabályok betartása is. A vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kaphatják majd meg.

koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, védőmaszk, arcmaszk, világjárvány, Bécs, Ausztria
koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, védőmaszk, arcmaszk, világjárvány, Bécs, Ausztria

A szakember szerint a hazai népesség néhány százaléka már biztos átesett a koronavírus-fertőzésen, számuk jóval több lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál. Mindazonáltal Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza az új koronavírus (SARS-CoV-2).

A Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, elemzik a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, vagy hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező intézkedésekből.

Merkely Béla kiemelte, a korán megtett és hatékony járványügyi lépéseknek köszönhetően Magyarország helyzeti előnybe került, és eddig az egyik legjobban teljesítő ország a vírus megfékezése terén. Néhány dél-európai és nyugat-európai országban súlyosabb problémák vannak, és ott szűkebbek a járvány leküzdésének lehetőségei.

Hogyan oldhatjuk meg otthon a hajvágást a mostani járványhelyzetben? Az nlc.hu egy fodrásztól kért tippeket - kattintson a részletekért!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció