Koronavírus: ezek a vakcinák jöhetnek hamarosan

Jelenleg 23 oltóanyag jár a humán klinikai vizsgálatok harmadik fázisában, ami azt jelenti, hogy hamarosan még több koronavírus elleni vakcina válik majd elérhetővé. Összegyűjtöttük, melyek ezek.

Világszerte egyre több koronavírus elleni védőoltást engedélyeznek. Az uniós gyakorlatot tekintve Magyarországra hatványozottan igaz a gyorsaság: tegnap derült ki, hogy az OGYÉI ideiglenes alkalmazási engedélyt adott két új oltóanyagnak . Vagyis az eddig használt öt vakcina mellé érkezik az AstraZeneca-oltás Indiában gyártott változata, a CoviShield , amit ott már egy ideje használnak, és ami nemrég Kanadában megkapta a vészhelyzeti alkalmazási engedélyt. Ezenkívül jön a kínai egydózisos oltás, a SinCasino is.

koronavírus elleni vakcinák
Egyre többféle vakcinát használunk, de még mindig sokaknak nem jutott oltás. Fotó: Getty Images

A New York Times vakcinafigyelője minden potenciális oltóanyagot követ, ami az I-III. fázisú humán klinikai vizsgálati szakaszban van. Ebből kiderül, hogy - amennyiben az utolsó tesztfázis is eredményesen zárul -, melyek lehetnek azok, amelyek a közeljövőben megkaphatják a forgalomba hozatali engedélyt.

A nytimes.com összefoglalója szerint eddig hivatalosan 7 vakcinát hagytak jóvá sürgősségi felhasználásra, hatot korai vagy korlátozott felhasználásra. Huszonhárom oltóanyag jár a klinikai III-as fázisban (ezeket több tízezer önkéntesen tesztelik), 31 vakcina a második szakaszban, 44 pedig az elsőben.

Vannak olyan oltóanyagok, amelyeket a világ egyes országainak egészségügyi hatósága korai vagy sürgősségi felhasználásra engedélyezett, és már használnak is, annak ellenére, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálat még nem zárult le, vagy lezárult, de nem hozták nyilvánosságra az eredményét. Oroszországban ilyen a Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona , az Indiában, Iránban és Zimbabwéban használt, indiai Bharat Biotech gyógyszeripari vállalat Covaxin-vakcinája , a kínai Sinovac vállalat oltóanyaga, a CoronaVac, és egy másik Sinopharm-oltóanyag. Utóbbit csak Kínában és az Egyesült Arab Emírségekben használják. A továbbiakban áttekintjük a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszában járó, ígéretes oltóanyagokat.

Összeszedtük, mit érdemes tudni a Magyarországon jelenleg oltásra használt ötféle új koronavírus elleni vakcináról. Arról, hogyan készülnek, mennyire hatékonyak, kiknek ajánlják a beadását, kiknek nem, milyen oltási reakciókat és mellékhatásokat okozhatnak. Részletek!

Felkészül: az amerikai Novavax-vakcina

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már meg is kezdte az amerikai Novavax gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni, NVX-CoV2373 elnevezésű oltóanyagának felülvizsgálati eljárását. Ez egy fehérje-alegység vakcina, ami csak a koronavírus tüskefehérjéjének egy darabját tartalmazza, emellett egy adjuvánst - hatásnövelő alkotóelem -, ami gyors immunválasz aktiválására ösztönzi az immunrendszert. (Ilyen technológiával készül a Hepatitis-B-oltás is.) A széleskörű klinikai vizsgálatot több országra is kiterjesztették: az Egyesült Államokra, Mexikóra, Nagy-Britanniára, de tesztelnek Dél-Afrikában is, hogy kiderüljön, milyen hatékonyan véd az ott felbukkant új vírusvariáns ellen. A Novavax vakcinájából is két dózis szükséges a védettség megszerzéséhez, ezek beadása között 3 hétnek kell eltelnie.

Ígéretes német jelölt: a CureVac

A német CureVac gyógyszeripari vállalat oltóanyaga is már a finisben van: decemberben indult a széleskörű klinikai tesztelés Németországban, 36 ezer önkéntes bevonásával. Az EMA februárban kezdte az oltóanyag felülvizsgálatát, így ha a klinikai vizsgálatok harmadik szakasza eredményesen zárul, ideális esetben április végén, május elején ez a vakcina is zöld utat kaphat. A CureVac (CVnCoV) oltóanyaga mRNS-alapú : vagyis lipid nanorészecskékbe csomagolt hírvivő ribonukleinsav formájában találhatók meg benne a vírussal kapcsolatos genetikai információk. Két részoltás szükséges belőle, amelyeket 4 hét eltéréssel kell beadni. Novemberben a gyártó 225 millió dózis szállításáról kötött megállapodást az Európai Unióval.

Egy indiai vakcina: 3 dózis kell majd a Zydus-ból?

India egyik vezető gyógyszeripari cége, a Zydus Cadila év elején kezdte ZyCoV-D elnevezésű vakcinájának széleskörű klinikai tesztelését 30 ezer önkéntes bevonásával. Ez az oltóanyag is mRNS-alapú, és az előzetes információk szerint 3 dózis szükséges belőle a védettség kialakításához, amelyeket 4 hét eltéréssel kell befecskendezni a bőr alá. A tárolásáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy szobahőmérsékleten három hónapig eláll, ami nagy előrelépés lehet a felhasználás és a szállítás/tárolás szempontjából. Ugyanis a Pfizer-BioNTech és a Moderna ugyanezen technológián alapuló mRNS-vakcinája csak hidegben tárolható . Előbbinél a gyártó eddig -80 és -60 Celsius-fok közötti hőmérsékletet ajánlott, ám új adatok szerint -25 és -15 Celsius-fok között is eláll, igaz, csak két hétig.

Kuba két vakcinával is kísérletezik

A Finlay Vakcina Intézet által kifejlesztett Soberana 2. a koronavírus tüskefehérjéjének egy részét tartalmazza standard tetanusz vakcinával kombinálva. A széleskörű klinikai tesztelést kiterjesztették Iránra és Venezuelára is, Havannában pedig 44 ezer önkéntest vontak be. Kuba 100 millió adag Soberana gyártását tervezi, hogy a teljes lakosság beoltása mellett jusson exportra is. Ez a vakcina is két dózisból áll, amelyeket két hét eltéréssel kell beadni.

A kubai Biotechnológiai Központ is tesztel: az Abdala vakcinát, ami José Martí 19. századi kubai költő kötetéről kapta a nevét. Ehhez a gyártó a tüskefehérje egy részét, az úgynevezett receptorkötő fehérjét használta. A széleskörű tesztelés 48 ezer önkéntessel néhány napja indult.

Medicago: a növényi alapú vakcina

A kanadai székhelyű Medicago (a név lucernát jelent: ez volt az első növény, amivel dolgoztak), egy biogyógyszergyártó vállalat, amely növényi alapú technológiát alkalmaz vakcinafejlesztéséhez: a vírusgéneket levelekbe juttatják. A Glaxo Smith Kline (GSK) multinacionális gyógyszeripari vállalattal közösen március közepén indították el a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszát. A vállalat egyébként még az ősszel megállapodást kötött a kanadai kormánnyal: eszerint 76 millió adagot szállíthatnak majd a CoVLP elnevezésű oltóanyagból, ami két, 21 napos eltéréssel beadott dózisból áll.

Japán és Olaszország is saját oltóanyagot tesztel

Japán sem szeretne kimaradni a vakcinafejlesztésből és gyártásból: az AnGes biotechnológiai vállalat az Oszakai Egyetemmel és a japán Takara Bio vállalattal közösen két részoltásos mRNS-vakcinát tesztel: a fázis II/III-as klinikai vizsgálat decemberben indult. A két dózis beadása között 2 hétnek kell eltelnie, és az előzetes tájékoztatás szerint ennek a vakcinának a tárolása is egyszerű lesz, ugyanis szobahőmérsékleten több mint egy évig eláll.

Időközben az olasz ReiThera biotechnológiai vállalat a fertőző betegségekre szakosodott Lazzaro Spallanzani Intézettel együttműködve szintén megkezdte koronavírus elleni vakcinájának (GRAd-COV2) széleskörű tesztelését. Vektorvakcinát fejlesztettek: a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét kódoló gén ez esetben egy ártalmatlan gorilla-adenovírus segítségével jut a sejtekbe.

Ami pedig a többi potenciális vakcinajelöltet illeti: szintén a széleskörű teszteléssel küzd Kazahsztán - egy inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagot vizsgál -, Ausztrália viszont a BCG-oltással kísérletezik, hogy kiderüljön, hatásos lehet-e az új koronavírus ellen is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra