Koronavírus: ez változik mától Budapesten

A koronavírus elleni védekezés második szakaszának részeként mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, vidéken pedig folytatódnak az enyhítések.

Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes koronavírus elleni óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Tehát - a közös háztartásban élők kivételével - még mindig kötelező a másfél méteres védőtávolság megtartása, vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön pedig mindenkinek el kell takarnia a száját és az orrát valamilyen eszközzel.

Nem rövidül az idősek idősávja

A koronavírus-járvány ellenére nem érdemes gumikesztyűben vásárolni. A részletekért kattintson ide!

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekben 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak. A piacokon azonban a kerületi önkormányzatok ettől eltérően is kialakíthatnak kizárólagos idősávokat az időseknek a koronavírus-járvány idejére.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus Pest megye, koronavírus vidék, koronavírus korlátozások enyhítése
A Magyar Nemzeti Múzeum épülete a fővárosi Múzeum körúton. Fotó: MTI/Mónus Márton

A vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben hétfőtől már Budapesten is lehet tartózkodni és fogyasztani. Emellett a fővárosi felsőoktatási intézmények - a rektori döntések szerinti rendben - is látogathatók, a kollégiumok azonban a koronavírus-helyzet miatt továbbra is zárva tartanak. Látogathatók továbbá a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató korlátozás nélkül nyitva tarthat. Megtarthatók a vallási szertartások, a polgári esküvők és a temetések is, valamint arról is döntés született, hogy június 1-től vidéken, június 15-től pedig a fővárosban is lehet legfeljebb kétszáz ember részvételével házasságkötést vagy temetést követő családi rendezvényeket szervezni.

Vidéken tovább enyhülnek a szabályok

A koronavírus-járvány lassulása miatt vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók. Az alkalmazottaknak kötelező maszkot viselniük, de a vendégeknek is ajánlott, amennyiben megoldható. Mától a vidéki szálláshelyek - szállodák és panziók - is fogadhatnak vendégeket.

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette vidéken. Ekkor a lazítások Pest megyét még nem érintették. Múlt hét csütörtökön azonban Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy mától Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak.

Szerdától már szafarizhatunk Szadán, nyit a Magyar Nemzeti Cirkusz Safari Parkja - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)