Koronavírus: ez lehet a legijesztőbb gyermekbetegség

Csökkenhet a koronavírus okozta betegség előfordulása a felnőttek esetében és egyes kutatók szerint inkább a gyerekeket érinti majd, akik vagy az oltás hiánya miatt, vagy mert még nem találkozott vele a szervezetük, védtelenebbek is lesznek ellene.

Amerikai és norvég kutatók modellezéssel vizsgálták, hogy az eltérő demográfiai sajátosságokkal rendelkező országokban hogyan hat a vírus a társadalomra.

Lehet, hogy a koronavírus okozta megbetegedés inkább a gyermekeket érinti ezután? A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Lehet, hogy a koronavírus okozta megbetegedés inkább a gyermekeket érinti ezután? Fotó: Getty Images

Más korcsoportban fog terjedni

Ruiyun Li, az Oslói Egyetem kutatója a fertőző légúti betegségek vizsgálatakor azt találta, hogy a COVID-19 okozta megbetegedés egészen más korcsoportokban terjedhet majd, mint ami a megjelenésekor - és a világjárvány kezdetekor - jellemző volt.

Egy magyar kutató szerint a koronavírust oltott személyek is elkaphatják, így akár külföldről is hazahozhatják, viszont kisebb eséllyel adják tovább. Az oltatlan gyerekek azonban már jóval nagyobb fertőzési veszélyt jelentenek. Kattintson a részletekért!

"Egy igazán hosszú távú, azaz minimum tíz évig tartó immunitási modellt prognosztizálva azt látjuk, hogy a fiatalok körében lesz várható a legmagasabb fertőzési arány, mivel az idősebbek szervezetének már ismerős lesz a vírus és így várhatóan védekezni is képesek lesznek ellene" - mondta Li.

Endémia vagy pandémia

Ottar Bjornstad, a norvég-amerikai kutatócsapat másik tagja szerint különbséget kell tennünk az endémiás járványok (himlő, pestis) és a nagy világjárványok között abból a szempontból is, hogy azok milyen korcsoportba tartozó embereket képesek megbetegíteni. Az 1889-1890-es influenzajárvány nagyrészt a hetven évesnél idősebb felnőttekkel végzett és valószínűleg a HCoV-OC43 vírus megjelenése okozhatta. Ugyanezt a vírus ma már enyhébb, bizonyos földrajzi helyekhez köthető állandó járványos (endemikus) megbetegedést okoz, és főleg a 7-12 hónapos gyermekeket érinti.

Bár a vérrögképződési zavarok csak nagyon ritkán jelentkeznek az AstraZeneca-féle koronavírus-vakcinával beoltottak körében, a szövődménnyel érintettek között igen magas a halálozási arány - állaptották meg brit kutatók a legfrissebb vizsgálataik alapján. A kockázat ráadásul a fiataloknál a duplájára nő az 50 év felettiek rizikójához képest - olvassa el a teljes cikket !

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: