Koronavírus: ez jár a tanárnak, ha megfertőződik

Teljes összegű táppénzben részesülnek a tanárok, ha az iskolában fertőződnek meg az új típusú koronavírussal, vagy az intézményben feltárt esetek miatt kényszerülnek karanténba - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter elmondása szerint a nemrég lezárult nemzeti konzultáció során a szülők és a tanárok nagy többsége azt kérte, hogy szeptemberben - a koronavírus-járvány ellenére - a hagyományos rendben induljon el az oktatás. Erre azért volt lehetőség, mert számos tapasztalatot szereztünk a tavaszi hullám során - mutatott rá a tárcavezető.

Kizárt, hogy mindenhol megjelenjen

Koronavírus: van értelme az iskolai lázmérésnek? A válaszért kattintson ide!

A miniszter kiemelte, számoltak azzal, hogy az új típusú koronavírus egyes osztályokban megjelenhet, de azt kizártnak tartják, hogy mindegyikben felüsse a fejét a kórokozó. Mint mondta, Magyarországon több mint 13 ezer helyszínen folyik az oktatás-nevelés, és jelen pillanatban ezrelékben mérhető az érintettség.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus iskolák, koronavírus tanárok, koronavírus terjedése, koronavírus fertőzöttek, koronavírus táppénz, koronavírus karantén
Teljes táppénzt kap, aki a munkahelyén fertőződik meg. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Úgy vélekedett, hogy ezt a helyzetet uralni lehet egyes osztályok digitális oktatásra való áttérésével, illetve néhány intézmény esetében átmeneti szünet bevezetésével. Bejelentette továbbá, hogy azok a tanárok, akik a munkahelyükön kapják el a COVID-19-et, teljes táppénzre jogosultak - de nemcsak ők, hanem mindenki, aki ilyen helyzet miatt kényszerül otthoni karanténra.

Marad a telefonos gyógyszerfelírás

A miniszter azt is közölte, hogy véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége. Az erről szóló rendeletet szerdán írta alá, amelynek értelmében megtartják a "rendkívül sikeres és népszerű" gyakorlatot a továbbiakban is. Tájékoztatása szerint a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás (telemedicina) sok százezer embernek nyújt kényelmes és biztonságos lehetőséget. Egyúttal arra biztatta az elsősorban a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel a jövőben is, ezzel tovább csökkentve a koronavírus-fertőzés kockázatát. A vírussal szemben ugyanis minden lehetséges módon védekeznünk kell, az ország működésének megőrzése mellett - tette hozzá a miniszter.

Az iskolai lázmérők jóval olcsóbbak lesznek a lélegeztetőgépeknél, de így is sokba kerülnek majd - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra