Koronavírus: enyhülnek a szabályok az idősotthonokban

A koronavírus-járvány lassulása miatt részlegesen feloldják a látogatási tilalmat a bentlakásos szociális intézményekben - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A koronavírus-helyzet javulásának köszönhetően rég nem látott családtagok találkozhatnak újra. Mivel a fertőzéssel érintett otthonok száma az elmúlt időszakban nem nőtt, az aktív betegek száma pedig folyamatosan csökken, hamarosan a bentlakásos szociális intézményekben is elérkezik az enyhítések ideje. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet vége után újra látogathatóak az intézmények lakói, természetesen a maximális biztonság biztosítása mellett - mondta Müller Cecília.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősotthonok, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus látogatási tilalom, koronavírus operatív törzs
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősotthonok, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus látogatási tilalom, koronavírus operatív törzs

Így lehet látogatni a gondozottakat

Koronavírus: meddig tartsunk távolságot a másiktól? A válaszért kattintson ide!

El kell kerülni, hogy az új típusú koronavírus terjedése ismét felerősödjön a zárt közösségekben, ezért néhány szabályt a veszélyhelyzet lejárta után is be kell tartani. A legfontosabb ezek közül, hogy kizárólag egészséges személy menjen látogatóba - figyelmezetett a tisztifőorvos. Két méternél közelebb csak a látogatott személyhez mehetünk majd, mindenki mással tartanunk kell a védőtávolságot. Ha az időjárás engedi, lehetőleg az intézmények udvarán történjenek a találkozások, a távolságra azonban itt is ügyelni kell. Ha pedig fekvőbeteget látogatunk, akkor a találkozásra csak a zárt szobában kerülhet sor. Amennyiben több gondozott is lakik egy szobában, akkor egyszerre csak egy vendég mehet be. A maszk viselése kötelező.

Fókuszban a biztonság

A koronavírus elleni védekezés jegyében az intézményeknek minden látogató részére biztosítaniuk kell legalább a szappanos kézmosás lehetőségét, de még jobb, ha érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolókat helyeznek ki. Maszkviselési kötelezettség mellett beengedhetik az otthonokba a fodrászt, a manikűröst és a pedikűröst is, valamint a vallási események is megtarthatók az intézményekben, a távolság betartása mellett - ismertette a tisztifőorvos.

Megemlítette továbbá, hogy az intézményen belül elkülönített, koronavírusos vagy fertőzésgyanús személyeket továbbra sem lehet látogatni, amíg az érintett meg nem gyógyul, vagy véget nem ér a 14 napos járványügyi megfigyelés. A kórházban ápolt fertőzötteket pedig ezentúl is csak negatív koronavírusteszt esetén fogadják vissza a közösségbe.

A gyerekek fele nem ment vissza az óvodába, de nyárra emelkedhet a létszám - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció