Koronavírus: enyhül a nyomás a nyugati országokon

Olaszországban csökkent az új halálesetek, Spanyolországban az új fertőzések száma, Németországban tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása.

Bár még mindig rengeteg áldozata van a koronavírusnak Nyugat-Európában, néhány országon enyhült a nyomás. Olaszországban 525 halálos áldozatok követelt vasárnap a COVID-19 járvány, ami március 19-e óta a legalacsonyabb szám. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont ismét megközelítette a háromezret. A diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi 24 óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest, és az összes fertőzött száma - beleértve a gyógyultakat és a haláleseteket is - elérte a 128 948-at.

Koronavírus: már 38 áldozat Magyarországon Már 744 fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon. Elhunyt négy idős idős beteg is, így a vírusnak eddig összesen 38 áldozata van. Kattintson a részletekért!

A mulandó helyett a valóban lényeges meglátását sürgette Ferenc pápa az egyház történetének legelső interneten közvetített virágvasárnapi miséjén, amelyet a hívőkkel teli Szent Péter tér helyett a teljesen üres szent Péter-bazilikában mutatott be. Ferenc pápa kijelentette, az új koronavírus-járvány teremtette tragikus napokban arra kell figyelni, ami valóban komolynak számít, a lényegtelennel való felesleges törődés helyett. "Fedezzük fel ismét, hogy az élet értelme a szolgálatban rejlik" - mondta Ferenc pápa. Kijelentette, mások szolgálata, szeretete, megbocsátása, gondozása, a családban éppúgy mint a társadalomban, "árat követel", és néha igazi via crucisnak (keresztútnak) tűnhet, de a szolgálat útja vezet győzelemre.

Javul a helyzet Spanyolországban

Spanyolországban eddig több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adataiból. A SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában, ez a szám tíz nap óta először van hétszáz alatt. A járvány kezdete óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en hunytak el. Összesen már 12418-an veszítették életüket.

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint szombat estig 4934-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy a szombat este zárult 24 órában 621 beteg halt meg.

Tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása Németországban az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról vasárnap megjelent adatok alapján. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint húsvét után fokozatosan vissza lehet vonni a társadalom és a gazdaság működését takaréklángra állító korlátozásokat. Németországban a Johns Hopkins egyetem adatai szerint vasárnap este 97 351 igazolt fertőzöttet és 1479 halálesetet tartottak nyilván.

Kocogó a párizsi Szajna-parton a koronavírus-járvány idején. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena
Kocogó a párizsi Szajna-parton a koronavírus-járvány idején. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Franciaországban több mint 200 ezer, a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságon lévő ember jelentkezett idénymunkásnak a mezőgazdasági tárca felhívására. A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karatnénszabályok és a határlezárások miatt idén nem jöhetnek Franciaországba. Az országban vasárnap este 90 863 fertőzöttet és 7588 halálesetet tartanak számon.

A vasárnap kora-délutáni hivatalos adatok szerint Romániában jelentősen csökkent az új fertőzöttek és halottak száma az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon 251-gyel nőtt az országban jegyzett fertőzések száma, mely immár 3864-re emelkedett, a halottak száma vasárnap 148 volt. A Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőhelyen tájékozódott a határátlépés körülményeiről vasárnap délután Marcel Vela román belügyminiszter. A vele tartó újságíróknak elmondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy zökkenőmentes legyen az áruszállítás, ezért mindent megtett a várakozási idők csökkentése érdekében.

Moszkvában az elmúlt nap alatt 536 fővel nőtt és elérte a 3893 a koronavírus-fertőzöttek száma. Országos szinten a fővároson kívüli növekedés 122 fő, az igazoltan fertőzöttek száma 5389. Vasárnapra 45 beteg halt meg, míg a gyógyultak száma 355 volt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin legkevesebb még egy hétig távmunkában dolgozik majd.

Dél-Ázsiában a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra megközelítette a hétezret. Noha ez a szám alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Kínában, Spanyolországban és Olaszországban regisztráltaké, egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a növekedés a fertőzöttek számában súlyos terheket róna a mintegy 1,9 milliárd embernek otthont adó térség egészségügyi ellátórendszereire.

Vasárnap este az igazolt fertőzöttek száma 1 237 420, a haláleseté 67 260, a gyógyultaké pedig 252 944 volt szerte a világban a Johns Hopkins egyetem honlapján található összesítés szerint.

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt Európai Unió (EU) megerősítéséhez - írta az Európai Bizottság elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban. Ursula von der Leyen vendágkommentárja alapján az elképzelés mindenekelőtt a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés újratervezését jelenti.

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát. Ezt üzente vasárnapi televíziós beszédében II. Erzsébet királynő. Bővebben erről az nlc.hu cikkében is olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: