Koronavírus: enyhíteni készülnek a britek

Hamarosan enyhül a brit beutazási karanténelőírás, amelyet London a koronavírus-fertőzések behurcolásának megakadályozása érdekében jelentett be - közölte Grant Shapps, a brit közlekedési miniszter. A szabályozás enyhítésében érintett országok teljes listáját azonban csak következő napokban hozzák nyilvánosságra.

A karanténelőírás nemsokára megkezdődő enyhítése nyomán a listán szereplő országokból Nagy-Britanniába érkezőknek bizonyos körülmények között nem kell 14 napra elkülönítésbe vonulniuk. Az egyelőre nem tudni, hogy melyek ezek a körülmények, az visznt már biztos, hogy a karanténelőírás enyhítése a vonattal, hajóval és repülőgéppel Nagy-Britanniába beutazókra egyaránt vonatkozik majd.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság, koronavírus karantén, koronavírus utazás
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság, koronavírus karantén, koronavírus utazás

Az előzmények

A június 8-án életbe lépett rendelkezés alapján jelenleg kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is. A kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font - mintegy 392 ezer forint - pénzbüntetést szabhatnak ki.

A rossz körülmények vezettek a járványgóc kialakulásához - részletek itt!

A brit turisztikai és a repülési ágazat legnagyobb vállalatai ugyanakkor élesen bírálták a karanténintézkedést és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek azzal a céllal, hogy bíróság kötelezze a kormányt a szabályozás visszavonására. A karanténszabályokat egyébként a kormány háromhetente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat hétfőn volt - a közlekedési miniszter várhatóan ennek eredményét jelenti be a következő napokban.

Alacsony kockázat esetén szabad az út

A brit kormány mellett működő egyesített biobiztonsági központ (Joint Biosecurity Centre) kategóriákat állított össze azokról az országokról és térségekről, amelyekből az alacsonyabb közegészségügyi kockázat miatt a 14 napos elkülönítés nélkül is be lehet utazni Nagy-Britanniába. A kategóriák megállapításához a szakértői testületek olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az új típusú koronavírus elterjedtsége, az új fertőződések száma és a járvány potenciális jövőbeni iránya az adott országokban. A kormány e kategóriák alapján hozza meg döntését a jelenlegi karanténszabályozás enyhítéséről - közölte a brit közlekedési miniszter.

Ezzel párhuzamosan a brit külügyminisztérium is felülvizsgálja utazási útmutatóját, amely jelenleg a legszükségesebb eseteken kívül minden külföldi utazástól eltanácsolja a briteket. A miniszter szerint erről is ezen héten várható részletes bejelentés. A szabályozás módosítása valószínűleg lehetőséget teremt majd a briteknek a külföldi nyaralásra.

Nagy-Britannia egyébként eddig 313 ezer igazolt koronavírusos esetről és 46 ezer áldozatról számolt be.

Két kisgyerekkel utazza körbe a világot egy skót család, a karantén miatt Nepálban ragadtak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő