Koronavírus: ennyire hatékony a Szputnyik Light

Három hónappal a beadása után 70 százalékos védelmet biztosít a koronavírus delta variánsa ellen az egyadagos Szputnyik Light vakcina. Az orosz hatóságok szerint hamarosan az ország első számú oltóanyagává válhat ez a készítmény.

Oroszországban májusban engedélyeztették a koronavírus elleni Szputnyik vakcina egydózisú változatát, a Szputnyik Light-ot. Az akkori teszteredmények csaknem 80 százalékos hatékonyságúra mérték az új orosz oltóanyagot, és elsősorban azoknak az országoknak szánták, amelyeket a legsúlyosabb mértékben érint a járvány és a lakosság védettségének szintjét rövid idő alatt kell megnövelni. Friss kutatások szerint az egydózisú oltás a gyorsabban terjedő és fertőzőbb delta vírusvariáns ellen is 70 százalékos védettséget nyújthat - írja a Reuters.

3. oltás: nekik javasolja az Európai Gyógyszerügynökség Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyes betegeknek emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty, valamint a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából.

Egy év múlva lehet kiemelt szerepe az egydózisú oltásnak

A vakcina forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közleménye szerint egy 28 ezer fő bevonásából készült kutatásban vizsgálták az oltás hatékonyságát három hónappal a beadását követően. A Szputnyik Light hatékonyságát egy 5,6 milliós, oltatlan kontrollcsoportot is bevonva mérték fel. Önmagában az egydózisú oltás nagyjából 70 százalékos védettséget nyújthat a delta variánssal szemben. Ha azonban harmadik, emlékeztető oltásként adják be, úgy 83 százalékos hatékonysággal véd a COVID-19 kialakulása, illetve 94 százalékkal a kórházba kerülés ellen.

Egy év múlva lehet kiemelt szerepe az egydózisú oltásnak. Fotó: Getty Images
Egy év múlva lehet kiemelt szerepe az egydózisú oltásnak. Fotó: Getty Images

Kirill Dmitriev, az RDIF vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy várhatóan a Szputnyik Light lesz Oroszország fő COVID-19 elleni védőoltása. Szerinte az egydózisú vakcinának nagyjából egy év múlva lehet kiemelt szerepe, amikor sok embernek már csak emlékeztető oltást kell beadni, így nem lesz feltétlenül szükségük a két oltást igénylő Szputnyik V-re.

Dmitriev szerint az RDIF még idén 700 millió ember számára elegendő Szputnyik V és Szputnyik Light előállítására számít, a termelés csaknem felét külföldi piacra szánják. Dmitriev szerint a Szputnyik Light-ot már 15 országban bejegyezték, és arra számít, hogy a következő hónapban 30 másik országban is jóváhagyják majd.

Súlyos számítási hiba miatt visszavontak egy friss kanadai tanulmányt, amely szerint a Pfizer és a Moderna COVID-19 elleni oltása magas kockázatú szívizomgyulladást okozhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: