Koronavírus: ennyire hatékony a Szputnyik Light

Három hónappal a beadása után 70 százalékos védelmet biztosít a koronavírus delta variánsa ellen az egyadagos Szputnyik Light vakcina. Az orosz hatóságok szerint hamarosan az ország első számú oltóanyagává válhat ez a készítmény.

Oroszországban májusban engedélyeztették a koronavírus elleni Szputnyik vakcina egydózisú változatát, a Szputnyik Light-ot. Az akkori teszteredmények csaknem 80 százalékos hatékonyságúra mérték az új orosz oltóanyagot, és elsősorban azoknak az országoknak szánták, amelyeket a legsúlyosabb mértékben érint a járvány és a lakosság védettségének szintjét rövid idő alatt kell megnövelni. Friss kutatások szerint az egydózisú oltás a gyorsabban terjedő és fertőzőbb delta vírusvariáns ellen is 70 százalékos védettséget nyújthat - írja a Reuters.

3. oltás: nekik javasolja az Európai Gyógyszerügynökség Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyes betegeknek emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty, valamint a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából.

Egy év múlva lehet kiemelt szerepe az egydózisú oltásnak

A vakcina forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közleménye szerint egy 28 ezer fő bevonásából készült kutatásban vizsgálták az oltás hatékonyságát három hónappal a beadását követően. A Szputnyik Light hatékonyságát egy 5,6 milliós, oltatlan kontrollcsoportot is bevonva mérték fel. Önmagában az egydózisú oltás nagyjából 70 százalékos védettséget nyújthat a delta variánssal szemben. Ha azonban harmadik, emlékeztető oltásként adják be, úgy 83 százalékos hatékonysággal véd a COVID-19 kialakulása, illetve 94 százalékkal a kórházba kerülés ellen.

Egy év múlva lehet kiemelt szerepe az egydózisú oltásnak. Fotó: Getty Images
Egy év múlva lehet kiemelt szerepe az egydózisú oltásnak. Fotó: Getty Images

Kirill Dmitriev, az RDIF vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy várhatóan a Szputnyik Light lesz Oroszország fő COVID-19 elleni védőoltása. Szerinte az egydózisú vakcinának nagyjából egy év múlva lehet kiemelt szerepe, amikor sok embernek már csak emlékeztető oltást kell beadni, így nem lesz feltétlenül szükségük a két oltást igénylő Szputnyik V-re.

Dmitriev szerint az RDIF még idén 700 millió ember számára elegendő Szputnyik V és Szputnyik Light előállítására számít, a termelés csaknem felét külföldi piacra szánják. Dmitriev szerint a Szputnyik Light-ot már 15 országban bejegyezték, és arra számít, hogy a következő hónapban 30 másik országban is jóváhagyják majd.

Súlyos számítási hiba miatt visszavontak egy friss kanadai tanulmányt, amely szerint a Pfizer és a Moderna COVID-19 elleni oltása magas kockázatú szívizomgyulladást okozhat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)