Koronavírus: életmentő gyógyszert találtak

Kiderült, hogy egy régóta ismert és olcsó gyógyszer, a dexametazon megmentheti a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek életét.

Angol kutatóknak elsőként sikerült igazolniuk egy gyógyszerről, hogy növelheti a koronavírus túlélési esélyeit. Vizsgálataik szerint a dexametazon nevű szteroid harmadával csökkenti a lélegeztetőgépre kötött páciensek halálozását - írja a BBC.

Koronavírus: itt kaphatjuk el a legkönnyebben Mutatjuk, hol, illetve milyen tevékenységek közben kaphatjuk el a legnagyobb eséllyel az új típusú koronavírust - kattintson!

Minden nyolcadik lélegeztetőre kapcsolt beteget megmentheti

Világszerte több olyan készítménnyel is kísérleteznek a koronavírus ellen, amelyeket már alkalmaznak valamilyen más betegség kezelésére. Az egyik ilyen volt a dexametazon is, amelyet eddig gyulladáscsökkentő hatása miatt használtak. Úgy tűnik, a koronavírussal fertőzötteken is segíthet, képes ugyanis mérsékelni azimmunrendszertúlműködése miatti károkat a szervezetben. Ezt a túlzott működést citokinviharnak nevezik és akár végzetes kimenetelű is lehet.

A készítmény a lélegeztetést igénylő betegek életét mentheti meg. Fotó: Getty Images
A készítmény a lélegeztetést igénylő betegek életét mentheti meg. Fotó: Getty Images

Nagyjából minden huszadik koronavírusos beteg kórházi ellátásra szorul, sokuk állapota pedig rövid idő alatt olyan kritikussá válik, hogy lélegeztetőképre kell kapcsolni őket. Ezek a betegek komoly veszélyben vannak, és eddig egyetlen gyógyszer sem tudott jelentősen javítani az állapotukon. Az Oxfordi Egyetem kutatói közel kétezer kórházi beteget kezeltek dexametazonnal, a gyógyulásukat pedig összehasonlították azzal a több mint négyezer pácienssel, akik nem kaptak gyógyszert. A készítmény a legrosszabb állapotban lévőkön segített, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek esetében a halál kockázatát 40-ről 28 százalékra csökkentette. Az oxigént igénylő betegeknél pedig 25-ről 20 százalékra csökkent a halálozás aránya.

A kutatást vezető Prof. Martin Landray szerint az eredmények azt sugallják, hogy minden nyolcadik lélegeztetőre kapcsolt beteg életét megmentheti ez a kezelés. A készítmény ráadásul világszerte nagy tételben rendelkezésre áll és nagyon olcsó, a tíznapos kezelés költsége nagyjából 35 font (13500 forint). Hozzátette: az enyhébb tüneteket produkáló betegeknél, akik nem szorulnak lélegeztetésre, a dexametazon hatástalan.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés