Koronavírus: egyre több idős kerül kórházba

Egyre több idős ember kerül kórházba Magyarországon koronavírus-fertőzéssel. Ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket. A halálozási arány azonban az utóbbi időben nem emelkedik - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

A koronavírus-fertőzöttek akár 80 százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel eshet át a fertőzésen, éppen ezért kell az idős embereket különösen védeni - hangsúlyozta Szlávik János. Úgy véli, a járványhelyzet megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól.

A Pesti úti idősotthonban történt fertőződésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az országban több mint ezer ilyen intézmény működit, ezért ezekre fokozott figyelmet kell fordítani. Az otthonok lakóit és dolgozóit folyamatosan tesztelni kell, mivel ők a leginkább veszélyeztetettek - emelte ki. Mint mondta, ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban tovább terjedjen a koronavírus, akkor elkerülhető lesz az a hatalmas, apokaliptikus pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kórház, koronavírus idősek
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kórház, koronavírus idősek

Van elég kapacitás

Orbán: minden fertőzöttnek lesz helye - olvassa el a részleteket!

A szakember kiemelte, hogy egyre több Magyarországon a koronavírusos beteg, azonban a lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő. Az infektológus emlékeztetett arra, hogy márciusban még csak a Dél-pesti Centrumkórházban kezeltek fertőzötteket, de mára Budapesten és országszerte is nagyon sok egészségügyi intézményben vannak koronavírus-fertőzöttek, több járványkórház is felkészült a betegek - akár intenzív terápiát igénylő - ellátására is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elegendő kapacitás áll rendelkezésre.

Mire számíthatunk?

Szlávik János szerint a járvány május 3-ára várt csúcsa egy darabig el fog húzódni, és nagyon sok beteg lesz még májusban. Ugyanakkor azt reméli, hogy júniusra "kifut" koronavírus-járvány. Az azonban kérdéses, hogy afertőzésősszel milyen mértékben tér vissza - tette hozzá. Emellett abban is reménykedik, hogy őszre, vagy legkésőbb jövő tavaszra már lesz hatékony védőoltás a koronavírus ellen.

A koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban megemlítette, hogy a koronavírus-fertőzés ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária-, HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek. A Dél-pesti Centrumkórházban sokféle ilyen készítményt alkalmaznak, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban hatékonyak lehetnek - fogalmazott.

Kilenc koronavírusost vittek kórházba egy budapesti hajléktalanszállóról - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció