Koronavírus: az új mutáció egy időzített bomba?

HáziPatika

Azt eddig is tudtuk, hogy az új típusú koronavírus folyamatosan mutálódik. A Nagy-Britanniában nemrégiben felbukkant új mutáció viszont, ami már világszerte egyre több országban terjed, szakemberek szerint aggodalomra adhat okot.

Ahogy világszerte egyre többféle COVID-19 elleni védőoltást engedélyeznek és számos országban megindult a tömeges oltás is, a szakemberek és tudósok bizakodóbbak lettek a járvány terjedését és lecsengését illetően. Decemberben viszont Nagy-Britanniában megjelent a SARS-CoV-2 új mutációja, a B.1.1.7 néven emlegetett vírusvariáns, ami olyan gyorsan kezdett terjedni a szigetországban, hogy azonnal szigorú intézkedéseket vezettek be, mostanra pedig a brit kormány zárlatot rendelt el, hogy megfékezzék az exponenciálisan megugrott fertőzések számát

koronavírus
A koronavírus Nagy-Britanniában azonosított új mutációja nagyon gyorsan terjed, ezért különösen fontos az óvintézkedések további betartása. Fotó: Getty Images

Nem ez az első eset, hogy az új típusú koronavírus egyik, dominánssá váló mutációja az egész világon elterjed: az első hullámban pontosan ezt tette a D614G elnevezésű variáns. Az új, B.1.1.7 mutáció viszont annyiban különbözik a D614G vírusvariánstól és az összes eddig azonosított mutációtól, hogy sokkal gyorsabban terjed. Alighogy felütötte fejét Nagy-Britanniában, máris megjelent Európában, pár nappal később pedig már az Egyesült Államokban is kimutatták: először egy coloradói férfinél, aki az elmúlt időszakban egyáltalán nem utazott, tehát nem Nagy-Britanniából "szerezte be". A  jelenség kapcsán a The Atlantic témával foglalkozó cikkében nemrégiben olyan, az új mutációval kapcsolatos kérdésekre keresett választ, amelyek epidemiológusok szerint aggodalomra adhatnak okot.

Szaporodnak a kérdések az új mutációról

Néhány alapvető kérdésre már az eddigi tapasztalatok alapján is van valószínűnek tűnő magyarázat: virológusok szerint például az új mutáció ellen is hatékonyak lehetnek az eddig engedélyezett vakcinák - ez ténylegesen majd a gyakorlatban dől el, amikor az első oltottak megszerzik a védettséget -, és az epidemiológusok egy része úgy véli, hogy a  B.1.1.7 mutáció nem okoz majd súlyosabb megbetegedést, mint az egyéb koronavírus-variánsok.

A brit koronavírus-variáns után újabb, eddig ismeretlen mutációt azonosítottak a tudósok, ezúttal  Nigériában. időközben a Nagy-Britanniában terjedő mutáció egyre több országban, köztük Svédországban, Spanyolországban, Olaszországban, Szlovákiában, Kanadában és az Egyesült Államokban is felbukkant. Részletek!

Ugyanakkor összességében még nagyon keveset tudunk az új mutációról, ezért nem lehetünk biztosak benne, hogy pontosan milyen rövid- és hosszú távú hatásai lesznek. Annyi már kiderült, hogy a SARS-CoV-2 új mutációja villámgyorsan terjed, mert 70 százalékkal fertőzőképesebb, mint az egyéb variánsok. Emiatt viszont sokkal veszélyesebb lehet, mint például egy súlyosabb megbetegedést okozó, ám kevésbé gyorsan terjedő mutáció - figyelmeztetnek a szakemberek. Az exponenciálisan növekvő betegszám ugyanis azt jelentheti, hogy többen kerülhetnek kórházba, mint eddig, mivel minden új fertőzött potenciálisan sokkal több embernek adhatja át a vírust. Ez viszont rövid időn belül katasztrofális helyzetet idézhet elő az egyes országok eddig is túlterhelt egészségügyi ellátórendszerében.

Az esetszámok exponenciális növekedése veszélyes 

Hogy könnyebben megértsük az exponenciális és a lineáris kockázatok közötti különbséget, Adam Kucharski, a londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Iskola professzora a The Atlantic-nak nyilatkozva egy olyan példát hozott fel, ami afertőző betegségekáltal okozott járványok matematikai elemzésére helyezi a hangsúlyt. Kucharski összehasonlította a vírus letalitásának  (a halálesetek számának aránya a megbetegedések számához viszonyítva) 50 százalékos növekedését a vírusátvitel 50 százalékos növekedésével. Ha körülbelül 1,1-es szaporodási rátát és 0,8 százalékosfertőzésokozta halálozási kockázatot veszünk alapul, tízezer aktív fertőzéssel számolva - ami Kucharski szerint elég valószínű forgatókönyv számos európai nagyvárosban - egy hónap alatt 129 halálesetre számíthatunk. Ha a halálozási arány 50 százalékkal nőne, az körülbelül 193 halottal járna. Amennyiben viszont a vírusátvitel emelkedne 50 százalékkal, az Kucharski számítása szerint egy hónap alatt már 978 halálesethez vezetne ( mindkét forgatókönyv esetén hatnapos lappangási idővel számolva). Utóbbi következményei egy-egy ország teljes lakosságára vetítve beláthatatlan következményekkel járnának. 

Kucharski szerint a Nagy-Britanniában azonosított variáns nem okoz feltétlenül súlyosabb megbetegedést, viszont sokkal nagyobb veszélyt jelent a társadalom egészére nézve, éppen az exponenciálisan növekvő esetszám miatt.


Trevor Bedford, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudósa rámutatott: az új változatnak valószínűleg magasabb a másodlagos támadási aránya - vagyis egy-egy ismert esettel összefüggésbe hozható későbbi fertőzöttek száma -, mint az eddigi vírusvariánsoké. "A jelenlegi adatok alapján ez a változat körülbelül 50-70 százalékkal jobban terjed, mint a korábbiak. A B.1.1.7-variánsban szokatlanul sok a genetikai változás, különösen ami a tüskefehérjét illeti, ezért lehetséges, hogy immunrendszerünket kijátszva ügyesebben replikálódik, esetleg jobban képes kötődni azon testrészeinkhez vagy szerveinkhez, amelyek elősegíthetik a fertőzés átadását. De ezek egyelőre csak feltételezések" - osztotta meg témával kapcsolatos gondolatait Bedford. Az új, gyorsan terjedő mutáció működési mechanizmusa körüli bizonytalanság egyben azt is jelenti, hogy nem lehetünk biztosak benne, vajon az eddigi óvintézkedések - a maszkviselés, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés - továbbra is hatékonyak lesznek-e.

Az új mutáció okozta esetek mielőbbi azonosításával, pontos és alapos kontaktkutatással és a járványügyi szabályok szigorításával Bedford szerint lehetne nyerni néhány hetet, késleltetve az új variáns széleskörű elterjedését, némileg ellaposítva a járványgörbét. Szerinte optimális esetben akár februárig vagy márciusig is ki lehetne húzni, ami azért lenne különösen fontos, mert amellett, hogy a kórházi kapacitás minden országban véges, a vakcinák engedélyezésével egyre több ember juthat oltáshoz, védettséget szerezve. (Becslések szerint az Egyesült Államokban március végéig 50-100 millió ember kaphatja meg a védőoltást.) Az oltottak pedig nemcsak, hogy sokkal kisebb valószínűséggel kapják el a vírust, az is kevésbé valószínű, hogy tünetmentes fertőzöttekként másoknak észrevétlenül továbbadják. Minél kevesebb ember képes hatékonyan továbbítani egy kórokozót, az annál nehezebben terjed, ami idővel a járvány végét jelenti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt némi napsütést követően erősen megnövekszik a felhőzet, kisebb eső is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag