Koronavírus: az első hullám végén járunk

Minden adat arról tanúskodik, hogy a koronavírus-járvány első hullámának végén járunk - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A koronavírus-helyzet egyre kedvezőbb alakulása miatt a bentlakásos szociális intéményekben részlegesen feloldották a látogatási tilalmat, de hamarosan a kijárási tilamat is megszüntethetik - ismertette Müller Cecília.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus-járvány, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató
Tóth Éva ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Itthon a betegek többsége nő

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint a Magyarországon regisztrált, összesen 4041 koronavírus-fertőzött több mint fele - 58 százaléka - nő, a világban azonban jellemzően a férfi betegek vannak többségben. Arról is beszélt, hogy a magyar fertőzöttek 45 százaléka 65 évnél idősebb, a 20 év alattiak körében pedig eddig mindössze 88 esetet regisztráltak.

A SARS-CoV-2 két különböző vírus hibridje - kattintson a részletekért!

Kitért arra is, hogy Magyarországon a 2020-as év 10. hetében héten igazolták az első koronavírus-fertőzöttet, az első COVID-19-cel összefüggő halálesetet pedig a 11. héten jelentették. A legtöbb megbetegedés a 15., a legtöbb haláleset pedig a 16. héten történt.

Nem alakult ki vérhiány

Megemlítette továbbá, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a véradások száma, a vérkészeteket azonban folyamatosan figyelemmel követték, és a veszélyhelyzet ellenére nem volt fennakadás az ellátásban. “Semmilyen beavatkozás nem maradt el vérhiány miatt” - emelte ki Müller Cecília.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a magyar-szlovák és a magyar-osztrák határokon megszűnt a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett határellenőrzés. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa számolt be.

Az Egészségügyi Világszervezet új ajánlásokat fogalmazott meg a koronavírussal és a szájmaszkkal kapcsolatban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: