Koronavírus: az asztronauták ezt tanácsolják

Mentálisan és lelkileg is megterhelő lehet a bezártság és elszigetelődés, amelyet ezekben a hetekben muszáj betartanunk az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében. Lássuk, milyen hasznos tanácsokkal szolgálnak, akik igazán komoly rutinnal rendelkeznek e téren.

Mit tegyünk, ha a karantén alatt ránk tör a kabinláz? Részletek itt.

Jelenleg nincs sem védőoltás a vírus (SARS-CoV-2) ellen, sem speciális gyógykezelés a koronavírus-fertőzés által kiváltott megbetegedésre (COVID-19). Csak úgy tudunk védekezni, ha fizikai gátat szabunk a cseppfertőzésnek, azaz karanténba helyezzük a fertőzötteket, valamint a társadalom többi tagja is igyekszik minél ritkábban kontaktusba kerülni másokkal.

Ha jobban belegondolunk, a mostani időszakban az emberektől elvárt távolságtartás voltaképpen számos tekintetben hasonlít ahhoz a helyzethez, amelyet a világűrt megjáró asztronauták élnek át. Ők is szűk térben, akár teljesen izoláltan végzik a munkájukat, vagy csupán néhány kollégájukkal osztják meg átmeneti életterüket. Az elmúlt napokban az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) több asztronautája is megosztott a közösségi médiában néhány hasznos gondolatot a bezártság elviseléséhez.

Christina Koch február elején tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról
Christina Koch február elején tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról. Fotó: Getty Images

Anne McClain 2018 és 2019 során összesen hat hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Posztjában rámutatott, a stressz akkor lép fel, amikor a várakozásaink nincsenek összhangban a valósággal. Mivel pedig a valóságot nem változtathatjuk meg, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha a várakozásainkra összpontosítunk. McClain szerint fel kell készítenünk magunkat lélekben, hogy a korábbiakhoz képest másképpen kell élnünk a mindennapjainkat. Készüljünk fel az alkalmazkodásra: arra, hogy el kell hagynunk a komfortzónánkat. És végül, de nem utolsó sorban, készüljünk fel rá, hogy saját, önös érdekeink helyett másokat kell előtérbe helyeznünk.

Hasonlóan tapasztalt az izoláltság tekintetében Christina Koch is, aki hónapokig dolgozott az Antarktiszon, illetve közel egy évig élt a Nemzetközi Űrállomáson. Nem is olyan régen, február 6-án tért vissza a Földre. Saját bevallása szerint az űrben töltött idő erősítette meg igazán abban a hitben, hogy a világon semmi sem fontosabb, mint a szeretteink. "Ma, amikor mindannyian otthonunk közelében maradunk, megdöbbent, hogy ez továbbra sem lehetne igazabb" - írta bejegyzésében Koch.

Jessica Meir pedig, aki jelenleg is a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodik, egy Földről készült fotóval igyekezett megnyugtatni azokat, akiket a reménytelenség érzete tölt el a világjárvány miatt. "Innen fentről nézve könnyű belátni, mennyire egyértelmű, hogy mindannyian együtt vagyunk ebben" - hívta fel a figyelmet az asztronauta.

Forrás: nypost.com

Bear Grylls, a közismert televíziós túlélőguru is hasznos tanácsokkal szolgál a karantén elviseléséhez. Minderről részletesen olvashat az nlc.hu cikkében.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: