Koronavírus: az anyatej így védhet

A fertőzött édesanyák tejének koronavírus elleni antitestjei megvédhetik a csecsemőt a betegségtől egy új kutatás szerint.

"Ikrekkel vagyok terhes és elkaptam a koronavírust" - ide kattintva elolvashatja egy amerikai kórházban dolgozó nő megrázó beszámolóját.

Az anyatejről tudományosan bizonyították, hogy az anyai szervezet által termelt ellenanyagok átkerülnek bele és védik a szoptatott csecsemőt a betegségektől. A New York-i Mount Sinai kórház Icahn Orvostudományi Egyetemének tudósa, Rebecca Powell vezette kutatócsoport pedig azt vizsgálta, vajon ez a koronavírus esetében is igaz-e. Tanulmányukat a medRxiv portálon jelentette meg pénteken, egyelőre szakértői ellenőrzésen nem esett át, még nem publikálták nyomtatásban.

Az anyatej nem közvetíti a koronavírus-fertőzést

"Azokat az anyákat, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, arra biztatjuk, szoptassák a csecsemőjüket, mert más kutatók bebizonyították, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére. Megállapítottuk, hogy szinte bizonyosan jelen vannak az anyatejben az antitestek és lehetséges, hogy megvédik a csecsemőt a COVID-19 betegségtől" - mondta el a Reutersnek Powell.

Kutatók bebizonyították, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére.
Kutatók bebizonyították, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére.

Az új koronavírus okozta betegség ellen az emberiimmunrendszeráltal termelt antitestekről készült kutatások többsége a vérben lévő ellenanyagra koncentrál. Powell csapata 15 mintát vizsgált meg, mindegyik koronavírus-fertőzött anyától származott. Emellett elemeztek 10 másik mintát, ezek 2019 decembere előttiek voltak, igazoltan nem fertőzött anyától származtak. A pozitív minták jelentős része (80 százaléka) erős immunválaszra utaló anyagokat tartalmazott. A kutatók úgy vélik, érdemes átfogó kutatást végezni a kérdésről.

A krónikus beteg gyerekeket nem veszélyezteti jobban a koronavírus - hogy miért, az az nlc. hu cikkéből kiderül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés