Koronavírus: a természetes védettség erősebb lehet

Erősebb védettséget élvezhet az új típusú koronavírus delta variánsával szemben, aki átesett korábban a fertőzésen, mint akit védőoltással immunizáltak - derült ki egy nagy létszámú izraeli kutatásból. Szakértők ugyanakkor óva intenek mindenkit attól, hogy a természetes úton lezajló fertőzésekre potenciális védekezési eszközként tekintsenek.

Az Egyesült Államok és Új-Zéland is sokat rontott - a Bloomberg a járványügyi védekezés sikeressége alapján rangsorolja hónapról hónapra a világ 53 országát.

"A tanulmány rámutat a természetes immunitás előnyeire, de nem veszi számításba, mi mindent okozhat a vírus, amíg a szervezet eljut a védettségig" - idézi a Science magazin Marion Peppert, a Washingtoni Egyetem immunológusát, aki maga nem vett részt a kutatásban. Az elemzést a közel 2,5 millió izraeli állampolgár egészségügyi ellátásáért felelős Maccabi Healthcare Services kutatási és innovációs intézetének szakemberei végezték el Tal Patalon és Sivan Gazit vezetésével. A kutatócsoport több tízezer személy adatait vizsgálva kereste a választ arra a kérdésre, hogy vajon egy korábbi fertőzés vagy a Pfizer-BioNTech-oltóanyag révén alakul-e ki hatékonyabb védettség a szervezetben a SARS-CoV-2-vírus erősen fertőző delta variánsa ellen.

Izraelben igen magas a lakosság átoltottsági aránya COVID-19 ellen
Izraelben igen magas a lakosság átoltottsági aránya COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

Izrael ideális helyszínt biztosított egy valós megfigyelésekre alapozott vizsgálat lefolytatásához, lévén, hogy a közel-keleti államban az egyik legmagasabb az átoltottsági arány a világon. Ezen felül a delta variáns már predomináns volt itt a június 1. és augusztus 14. közötti időszakban, amikorra vetítve a kutatók áttekintették a több tízezer izraeli lakos fertőzöttségi, tünetekre és esetleges kórházi kezelésre vonatkozó adatait. Az így kapott eredmények szerint az oltott személyek körében 13-szor magasabb arányban fordultak elő fertőzések, illetve 27-szer bizonyult magasabbnak a tüneteket okozó COVID-19 kockázata és 8-szor a kórházi kezelést igénylő megbetegedés rizikója, mint azoknál, akik egy korábbi fertőzésen átesve szereztek immunvédettséget.

Fontos leszögezni, hogy a tanulmányban vizsgált populációban senki sem halt meg koronavírus-fertőzés következtében. Ez egyfelől ellehetetlenítette a kutatók számára, hogy a halálozási ráta szempontjából is összehasonlítsák a természetes úton kialakuló és a vakcináció révén kialakuló védettséget. Másfelől azonban tisztán jelzi, hogy a védőoltások is hatékonyan óvják az embereket a súlyos megbetegedéstől, még ha talán nem is olyan erőteljesen, mint a természetes immunitás.

A fertőzésen átesetteket is megéri oltani

A vizsgálat keretében a kutatók arra vonatkozóan is elvégeztek egy elemzést, hogy vajon lehet-e bármilyen előnye annak, ha a koronavírus-fertőzésen átesetteket egy dózis Pfizer-BioNTech-oltóanyaggal is beoltják. Izraelben ugyanis ez a hivatalos ajánlás. Közel 30 ezer ember körében vizsgálták az újrafertőződések arányát, akik mindannyian igazoltan átestek korábban a fertőzésen, de csak egyik részük kapott ezután egy adag vakcinát. Mint a számokból kiderült, azok körében, akiket nem vakcináltak a fertőzés lezajlását követően, kétszer magasabb volt az újrafertőződés előfordulása.

Az egyelőre csupán a medRxiv rendszerében megjelent, szakértői bírálatra váró tanulmány eredményei tükrében is hangsúlyozzák a Science magazin által megkérdezett szakértők, hogy bár a kutatás kétségkívül az emberi immunrendszer hihetetlen erejét demonstrálja, a COVID-19 elleni vakcinák azonban továbbra is rendkívül hatékonyak a súlyos, akár végzetes megbetegedések elleni védekezésben. Ezzel szemben az oltatlan embereknél kialakuló fertőzések komoly veszélyt jelentenek. "Semmiképpen sem az az üzenet az emberek felé, hogy rendben, most már bátran kimehetünk az utcára és megfertőződhetünk, sőt, érdemes lenne fertőzéspartikat tartanunk. Ebbe ugyanis valaki még belehalhatna" - fogalmazott Michel Nussenzweig, a New York-i Rockefeller Egyetem immunológusa.

Bár az elmúlt héten megháromszorozták a koronavírus elleni védőoltások számát Afrikában , jelenleg mégis úgy tűnik, szeptember végére még a kontinens lakosságának alig egytizede lesz beoltva.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: