Koronavírus: a mellkasi fájdalom ekkor jelez fertőzést

Az elmúlt hetekben az emberek egyik legnagyobb félelme, hogy az általuk tapasztalt tünetek koronavírus-fertőzésre utalnak-e, vagy sem. Az amerikai egészségügyi portálra, a WebMD-re írt cikkében azt szerette volna tisztázni Dr. Michael Smith belgyógyász, hogy a mellkasi fájdalom jelezheti-e a COVID-19-et, és ha igen, milyen formában.

Mint azt a szakember írása elején leszögezi, fontos tudni, hogy a mellkasi fájdalmat számos dolog okozhatja. "Ha hirtelen lép fel, azonnal hívjunk mentőt. Jelezhet ugyanis szívrohamot, ilyenkor afájdalomáltalában mellkastáji nyomással jár együtt, bár ez egyénenként eltérő lehet" - magyarázza.

A koronavírus ennyi ideig fertőzhet a maszkokon Önmagában az arcmaszk nem jelent védelmet afertőzésellen, fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Ha eldobható, csupán egyszer viseljük. A moshatóakat pedig minden alkalommal fertőtlenítsük. Részletek itt.

Ilyen, ha a COVID-19 miatt fáj a mellkasunk

A valódi kihívás azonban az, hogy megkülönböztessük a feszültség, idegesség, illetve a COVID-19 miatt érzett mellkasi fájdalmat, folytatja. Előbbi esetében a kellemetlen szimptóma teljesen váratlanul jelentkezik, és szapora szívveréssel, légzési nehézséggel társulhat. Dr. Smith ismét hangsúlyozza: amennyiben egy percnél tovább kínoznak minket a tünetek, hívjunk segítséget, bízzuk szakemberre annak eldöntését, hogy mi áll a hirtelen fellépő fájdalom mögött.

Mikor jelez a mellkasi fájdalom koronavírus-fertőzést?
Mikor jelez a mellkasi fájdalom koronavírus-fertőzést?

A COVID-19 által okozott mellkasi fájdalmat ezzel ellentétben nem egyik pillanatról a másikra érzékeljük. Ahogy telnek a napok, úgy súlyosbodnak, gyűlnek a fertőzés tünetei, hasonlóan más vírusos megbetegedéshez. "Összefoglalva, akinek a mellkasi fájdalmon kívül nincs panasza, az valószínűleg nem kapta el a kórt. Amennyiben azonban az érintett napok óta beteg, és már mellkasi fájdalmat is érez, szinte biztos, hogy fertőzött" - így a belgyógyász.

Igyekezzünk csökkenteni a stresszt

Dr. Smith aláhúzta, sokat segíthet ebben a nehéz időszakban, ha figyelünk a légzésünkre. "Rengeteg minden miatt idegeskedhetünk most, de sok dolgot mi magunk is kontrollálni tudunk. Ha úgy érezzük, nem bírjuk már a stresszt, csináljunk pár percig légzőgyakorlatokat, ezt én minimeditációnak hívom. 4 mp-ig szívjuk be a levegőt, tartsuk bent 2 mp-ig, majd fújjuk ki, ez szintén 4 mp-ig tartson. Annyiszor ismételhetjük meg, amennyiszer kényelmes" - tanácsolja.

Cikkét azzal zárja, hogy nem most van itt az ideje annak, hogy az érzéseinket magunkba zárjuk. Igyekezzünk kibeszélni, ami a szívünket nyomja, és ne figyeljük minden percben a híreket. Ha úgy alakul, szakemberhez is fordulhatunk, sok terapeuta tart online konzultációkat, hogy segíteni tudjon azoknak, akiknek szükségük van rá.

Forrás: webmd.com

Védőruhára ragasztott mosolygós fotókkal próbálnak kedveskedni a betegeknek az amerikai orvosok - nézze meg a képeket az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő