Koronavírus: a magyarok fele elkaphatja

A Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyén kívül több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt. Ezen felül immár mindenkit tesztelnek koronavírusra, akinél súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladás lép fel.

Már nem nézik az utazási előzményt

Tovább emelkedett, így mostanra elérte az 58 főt a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma Magyarországon. Részletek itt.

A Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház és a fővárosi intézmény mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték a járvány kezelésére, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén beszámolt arról is, hogy átalakították a laborhálózatot, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül hét laboratórium is közreműködik a vizsgálatokban, és a Korányi kórház is készül az intenzív ellátásra szoruló betegek fogadására.

koronavírus, COVID-19, Budapest, Magyarország, koronavírus-járvány, védőmaszk
koronavírus, COVID-19, Budapest, Magyarország, koronavírus-járvány, védőmaszk

Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos pedig közölte, a járványra tekintettel változtak az eljárásrendek. A leglényegesebb változások közé tartozik, hogy ezentúl aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is, ha tüneteket mutat. A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintavevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve, és mostantól a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőknél is elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt.

A lakosság 50-70 százaléka megfertőződhet

Horváth Ildikó közölte, a 65 év feletti háziorvosok nem fognak részt venni a közvetlen betegellátásban, úgy kell szervezni a munkát, hogy a fiatal orvoskollégákat fogják a betegekhez irányítani. A nem sürgős műtétek elhalasztásáról már született döntés, és elkezdték az egészségügyi végzettségűek vagy annak tanuló önkéntesek toborzását. Megváltoztak továbbá a receptkiadás feltételei, a szakvizsgák pedig halaszthatóak lesznek. Elmondta, rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztetőgépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni, oda kell azokat majd helyezni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Az államtitkár elmondta, a nemzetközi szakértők szerint az országok lakosságának 50-70 százaléka megfertőződik. Sok "importált" koronavírusos betegre számítanak. Mint mondta, úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett.

Világszerte tapssal köszönik meg esténként az erkélyről az egészségügyi dolgozók munkáját. A Spanyolországból indult kezdeményezésről az nlc.hu írt részletes cikket, amit ide kattintva olvashat el.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció