Koronavírus: a magyarok alig 1 százaléka kaphatta el

Bár az országos koronavírus-szűrésről még nincsenek végleges eredmények, az már biztos, hogy 30 és 80 ezer között lehet azok száma, akik már átestek a fertőzésen.

Több mint 10 ezren részt az elmúlt 2 hétben a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrésen. Az eredmény így reprezentatív lett. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A négy magyar orvosképző és a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésében megszervezett országos koronavírus-szűrésen a meghívottak 67,7 százaléka vett részt, vagyis több mint 10 ezren. Ez magas részvételi aránynak számít - ismertette Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. Megemlítette, hogy Európában eddig összesen két - a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható - szűrést végeztek el. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában pedig a kiválasztottak 46 százaléka ment el a szűrésre.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus átfertőzöttségi arány, koronavírus szűrőprogram, koronavírus országos szűrés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus átfertőzöttségi arány, koronavírus szűrőprogram, koronavírus országos szűrés

Valós képet kaphatunk

Az SE rektora egyúttal megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek "tényleges, valós képet" tudjanak alkotni a magyarországi koronavírus-helyzetről, és meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát. Végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma 30 és 80 ezer között lehet - fűzte hozzá.

A koronavírus-fertőzésen átesettek száma Magyarországon elég kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában. A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt "potenciálisan fertőzhető", addig nálunk 99 százalék ez a szám. A koronavírus-járvány esetleges második hullámában ez semmilyen különbséget nem hoz - mondta Merkely Béla.

Lesznek újabb szűrések

A tervek szerint a jövőben még legalább két alkalommal megismétlik a koronavírus-szűréseket. A jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben szervezik meg a következő országos vizsgálatot.

Donald Trump a koronavírus ellen hatástalan gyógyszert szedi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció