Koronavírus: a magyarok alig 1 százaléka kaphatta el

Bár az országos koronavírus-szűrésről még nincsenek végleges eredmények, az már biztos, hogy 30 és 80 ezer között lehet azok száma, akik már átestek a fertőzésen.

Több mint 10 ezren részt az elmúlt 2 hétben a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrésen. Az eredmény így reprezentatív lett. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A négy magyar orvosképző és a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésében megszervezett országos koronavírus-szűrésen a meghívottak 67,7 százaléka vett részt, vagyis több mint 10 ezren. Ez magas részvételi aránynak számít - ismertette Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. Megemlítette, hogy Európában eddig összesen két - a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható - szűrést végeztek el. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában pedig a kiválasztottak 46 százaléka ment el a szűrésre.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus átfertőzöttségi arány, koronavírus szűrőprogram, koronavírus országos szűrés
Koronavírusteszthez vesznek vért egy férfitől a Keszthelyi Kórházban 2020. május 14-én.Fotó: MTI/Varga György

Valós képet kaphatunk

Az SE rektora egyúttal megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek "tényleges, valós képet" tudjanak alkotni a magyarországi koronavírus-helyzetről, és meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát. Végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma 30 és 80 ezer között lehet - fűzte hozzá.

A koronavírus-fertőzésen átesettek száma Magyarországon elég kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában. A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt "potenciálisan fertőzhető", addig nálunk 99 százalék ez a szám. A koronavírus-járvány esetleges második hullámában ez semmilyen különbséget nem hoz - mondta Merkely Béla.

Lesznek újabb szűrések

A tervek szerint a jövőben még legalább két alkalommal megismétlik a koronavírus-szűréseket. A jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben szervezik meg a következő országos vizsgálatot.

Donald Trump a koronavírus ellen hatástalan gyógyszert szedi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)