Koronavírus: a daganat kockázatát is növelheti a fertőzés

A koronavírus-fertőzésen átesett 65 év felettiek nagyjából harmada valamilyen panasszal újra orvoshoz fordul.

Járvány és anyagi gondok: így hatott a kapcsolatokra.

A koronavíruson átesettek nagyszámú szövődménye arra utal, hogy a vírus jelentősen legyengíti az immunrendszert és a betegség a test több más részét is károsítja - mondta Alicia Arbaje, a baltimore-i Johns Hopkins Bayview Medical Center klinikusa a Medical News Today szaklapnak.

Kutatók szerint a koronavírus-fertőzés növelheti a stroke és a daganat kockázatát.
Kutatók szerint a koronavírus-fertőzés növelheti a stroke és a daganat kockázatát. Fotó: Getty Images

A koronavírus akkora energiát vesz el az immunrendszertől, hogy a szervezetnek feltehetően kevesebb energiája jut az egyéb elvégzendő feladataira, például a rákos sejtek megfigyelésére. Ezért a fertőzésen átesett 65 év felettiek körében felgyorsíthatja az öregedést, megemelheti a stroke és daganat kockázatát.

A mostani amerikai kutatásban több mint 130 ezer idős, koronavíruson átesett amerikai felnőtt egészségbiztosítási adatait vetették össze olyanokéval, akik más alsó légúti betegséget szenvedtek el. A kutatásban megállapították, hogy a COVID-fertőzésen átesett 65 év felettiek nagyjából harmada valamilyen panasszal újra orvoshoz fordul.

Az esetükben a leggyakoribb diagnózisok közé tartozott a légzési nehézség, a fáradékonyság, a magas vérnyomás, a memóriaproblémák, a vesekárosodás, valamilyen mentális egészséggel kapcsolatos betegség és szívritmuszavar. Ehhez képest az alsó légúti fertőzésen átesett ugyanilyen korú embereknél légzési elégtelenség és fáradtság jelentkezett.

A friss adatok szerint egy nap alatt 1 709 540 fertőzöttet és 10 569 halálos áldozatot regisztráltak világszerte a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: