Koronavírus: 700 embert tartóztattak le

Az elmúlt két hétben csaknem 700 embert tartóztatott le a kínai rendőrség. Megszegték ugyanis a vadállatok befogására, értékesítésére és elfogyasztására vonatkozó ideiglenes korlátozást, amelyet az új típusú koronavírus okozta járvány miatt vezettek be.

Kína januárban ideiglenesen bezárta a vadállatokat kínáló piacokat, figyelmeztetve a lakosságot, hogy a vadon élő állatok fogyasztása a közegészségügyre és a közbiztonságra is fenyegetést jelent. Ez azonban nem biztos, hogy elegendő az ország kultúrájában és történelmében mélyen gyökeredző szokások megváltoztatásához. "Sokak szemében az állatok az emberekért vannak és nem megosztjuk velük a bolygót" - jegyezte meg Vang Szung, a Kínai Tudományos Akadémia zoológiai intézetének nyugalmazott kutatója.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19, hús, vadhús, denevér,
koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19, hús, vadhús, denevér,

Nem csökken a kereslet

A lakóházakra, éttermekre és sebtében felhúzott piacokra kiterjedő razziák során majdnem 40 ezer állatot, köztük mókusokat, menyéteket és vaddisznókat foglalt le a rendőrség. Ez a szám is azt sugallja, hogy a vadhúsok iránti kereslet és az állati testrészek gyógyászati célú alkalmazásának gyakorlata nem tűnik el egyik pillanatról a másikra Kínában, noha az egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói a denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg a tobzoskákról került át az emberre.

Több szakértő is a denevéreket tartja az új koronavírus eredeti hordozójának. Ennek ellenére Indonézia egyes részein továbbra is népszerű csemegének számít az állat húsa. A részletekért kattintson ide!

A szamár-, kutya-, szarvas-, krokodil- és egyéb húsokat legálisan árusító kereskedők azt tervezik, hogy visszatérnek az üzlethez, amint véget ér a korlátozás. "Az emberek szeretnek vadon élő állatokat vásárolni. Egyrészt maguknak, hogy megegyék őket, másrészt hogy odaadják másoknak, mivel remek ajándék és tiszteletet fejez ki" - mondta Kung Csien, aki egy vadállatokat értékesítő webáruházat és több boltot is működtet Belső-Mongólia Autonóm Területen. Kung az árukészletének egy részét, a krokodil- és szarvashúst hatalmas fagyasztókban tartja, ám az általa tenyésztett fürjeket egytől-egyig el kellett pusztítani, mivel az élelmiszer-áruházak már nem veszik meg a tojásokat.

Ahogy már korábbi cikkünkben is olvashatták, hétfőn 1886 új fertőzöttet és 98 halottat regisztráltak. Így az új típusú koronavírus összesen eddig 72436 embert fertőzött meg és 1868 áldozatot szedett a járvány decemberi kirobbanása óta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció