Koronavírus: 103 ezer új eset a világban

Az elmúlt 24 órában több mint 103 ezer új koronavírus-fertőzöttet és mintegy 5200 újabb áldozatot regisztráltak világszerte.

Tavaly év vége óta már csaknem 5,7 millió embert fertőzött meg és több mint 355 ezer életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. Közben viszont a gyógyultak száma már meghaladta a 2,35 milliót - derült ki a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítéséből. A legtöbb koronavírus-fertőzöttet és áldozatot továbbra is az Egyesült Államokban tartják számon: az amerikaiak már csaknem 1,7 millió igazolt esetről és több mint 100 ezer halottról tudnak. A második legtöbb beteg a braziloknál van: Brazília csaknem 412 ezer koronavírusos esetet és mintegy 25600 áldozatot jelentett eddig.

Ilyen a helyzet Európában

Az európai országok közül Oroszország jelentette a legtöbb koronavírusos beteget - több mint 370 ezret. Tegnap azonban bejelentették, hogy Moszkva hétfőtől megkezdi a járványügyi óvintézkedések enyhítésének második körét. Ez azt jelenti, hogy megnyitják a parkokat, valamint engedélyezik a sétát és a szabadtéri sportolást is - időbeosztási és maszkviselési kötelezettség mellett. A 65 évnél idősebb és a krónikus betegek is elhagyhatják otthonukat. A parkok közül egyedül a Kreml melletti Zarjagyje marad zárva. Sportolni reggel 9-ig korlátozás nélkül lehet majd, sétálni pedig 9 és 21 óra között, de csak hetente háromszor indulhatnak a moszkvaiak. A városvezetés két hét után dönt majd arról, hogy engedélyezhető-e a korlátozás nélküli séta az orosz fővárosban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus halottak száma, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus korlátozások enyhítése
Maszkot viselő járókelők Moszkvában. Fotó: Getty Images

A legtöbb áldozatot Európán belül az Egyesült Királyságban szedte az új kór: a briteknél már 37542-en haltak meg a koronavírus-járvány kitörése óta. Spanyolország 236 ezer koronavírusos esetet és 27 ezer áldozatot, Olaszország 231 ezer fertőzöttet és 33 ezer halottat, Franciaország pedig 183 ezer beteget és mintegy 28600 elhunytat jelentett csütörtök a reggelig. A franciáknál több mint két héttel ezelőtt kezdődött az általános karantén fokozatos feloldása, a kóházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma pedig azóta is folyamatosan csökken. Ezért a francia kormány jövő héttől a kijárási korlátozások további enyhítését tervezi, elsősorban a járvány által kevésbé sújtott, zöld színnel jelölt megyékben.

A 10 legérintettebb ország közé tartozik még Németország - több mint 181 ezer regisztrált esettel és 8428 áldozattal -, valamint Törökország is. Ez utóbbi országban továbbra is ezer körüli az új fertőzöttek napi száma - immár 10 napja 948 és 1186 között ingadozik. A törökök eddig csaknem 160 ezer embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, és 4431-en vesztették életüket a járványban.

Indiában gyorsan terjed a kór

A koronavírus-járvány által legérintettebb országok listájának 10. helyén továbbra is India áll. Innen már több mint 158 ezer fertőzöttről és 4534 áldozatról adtak hírt csütörtökig. Egy nap alatt tehát több mint 6 ezer új esetet és 188 újabb elhunytat regisztráltak az országban.

Várják a turistákat a görögök, de nem lesz túl kényelmes az utazás a durva szabályaik miatt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)