Koronavírus: villámgyorsan terjed két omikron-alváltozat

Amilyen hirtelen tűnt fel, olyan gyorsan válik dominánssá a koronavírus omikron variánsának két, a közelmúltban azonosított alváltozata, a BQ.1 és a BQ.1.1. Ezek már nem csak a tengerentúlon, hanem Európa számos országában kimutathatóan jelen vannak, és egyre több új fertőzésért felelnek.

Jelentősen változott a koronavírus-helyzet egy év alatt. Míg tavaly ilyenkor még a sokaknál súlyos tüneteket és életveszélyes állapotot okozó delta volt a domináns koronavírus-variáns, addig mára az enyhébb tünetekkel járó, ám gyorsabban terjedő és mutálódó omikron két alváltozata, a BQ.1 és BQ.1.1 kezd uralkodóvá válni - ahogy arról a WebMD is beszámolt.

koronavírus, omikron
Az új alváltozatokról egyelőre keveset tudunk. Fotó: Getty Images

A jelenlegi tapasztalatok szerint a 2021 novemberében felbukkant omikron variáns újabb alváltozatai is gyorsan terjednek, illetve hatékonyabban képesek kijátszani a természetes és a koronavírus elleni vakcinák kialakította immunvédelmet is.

Az új alváltozatokról egyelőre keveset tudunk

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) hét végi adatai szerint az új fertőzések legnagyobb részét – immár 44 százalékát – a BQ.1 és a BQ.1.1 alváltozat okozza. Egy héttel ezelőtt ez az arány az Egyesült Államokban még csak 33 százalék volt. A korai laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy az új alváltozatok ellen nemcsak a védőoltások, de az emlékeztető oltások is kevésbé hatékonyak, mint a korábbi alváltozatok ellen.

Ahogy arról korábban írtunk, a BQ.1-es alváltozatot november elején már Romániában is kimutatták. A román országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) jelentése szerint egyelőre nem szerepel az „aggodalomra okot adó” változatok között, mint például a delta variáns. Eddig tapasztalt fertőzőképessége és tulajdonságai miatt azonban a figyelmet érdemlő változatok között tartják számon.

Európába is begyűrűzött

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) megerősítette, hogy a BQ.1-es alváltozatot számos európai országban detektálták, Románia mellett például Nagy-Britanniában is. Ugyanakkor az ECDC szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy az új alváltozatok súlyosabb megbetegedést okoznának, mint a nyári járványhullámért felelős BA.4-es és BA.5-ös omikron-alváltozat. Ám mivel rendkívül gyorsan terjednek, az biztos, hogy nagyon fertőzőek.

Egészségügyi szakemberek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a legyengült immunrendszerű, vagy szervátültetésen átesett betegek esetében az új alváltozatok ellen már nem működnek hatékonyan a korábban bevált antitestkezelések, újabbakat pedig egyelőre nem fejlesztettek ki. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +2 °C

A reggeli felhősebb időt követően a nagyrészt gomolyfelhős időben legalább néhány órára kisüt a nap, emellett egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk. Este nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel. Helyenként, főként a nap első felében valószínű kisebb eső, zápor. Az általában nyugati, északnyugati szél több helyen lesz élénk, majd délután délnyugatira, délire fordul a légáramlás, és átmenetileg mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra