Koronavírus: villámgyorsan terjed két omikron-alváltozat

Amilyen hirtelen tűnt fel, olyan gyorsan válik dominánssá a koronavírus omikron variánsának két, a közelmúltban azonosított alváltozata, a BQ.1 és a BQ.1.1. Ezek már nem csak a tengerentúlon, hanem Európa számos országában kimutathatóan jelen vannak, és egyre több új fertőzésért felelnek.

Jelentősen változott a koronavírus-helyzet egy év alatt. Míg tavaly ilyenkor még a sokaknál súlyos tüneteket és életveszélyes állapotot okozó delta volt a domináns koronavírus-variáns, addig mára az enyhébb tünetekkel járó, ám gyorsabban terjedő és mutálódó omikron két alváltozata, a BQ.1 és BQ.1.1 kezd uralkodóvá válni - ahogy arról a WebMD is beszámolt.

koronavírus, omikron
Az új alváltozatokról egyelőre keveset tudunk. Fotó: Getty Images

A jelenlegi tapasztalatok szerint a 2021 novemberében felbukkant omikron variáns újabb alváltozatai is gyorsan terjednek, illetve hatékonyabban képesek kijátszani a természetes és a koronavírus elleni vakcinák kialakította immunvédelmet is.

Az új alváltozatokról egyelőre keveset tudunk

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) hét végi adatai szerint az új fertőzések legnagyobb részét – immár 44 százalékát – a BQ.1 és a BQ.1.1 alváltozat okozza. Egy héttel ezelőtt ez az arány az Egyesült Államokban még csak 33 százalék volt. A korai laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy az új alváltozatok ellen nemcsak a védőoltások, de az emlékeztető oltások is kevésbé hatékonyak, mint a korábbi alváltozatok ellen.

Ahogy arról korábban írtunk, a BQ.1-es alváltozatot november elején már Romániában is kimutatták. A román országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) jelentése szerint egyelőre nem szerepel az „aggodalomra okot adó” változatok között, mint például a delta variáns. Eddig tapasztalt fertőzőképessége és tulajdonságai miatt azonban a figyelmet érdemlő változatok között tartják számon.

Európába is begyűrűzött

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) megerősítette, hogy a BQ.1-es alváltozatot számos európai országban detektálták, Románia mellett például Nagy-Britanniában is. Ugyanakkor az ECDC szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy az új alváltozatok súlyosabb megbetegedést okoznának, mint a nyári járványhullámért felelős BA.4-es és BA.5-ös omikron-alváltozat. Ám mivel rendkívül gyorsan terjednek, az biztos, hogy nagyon fertőzőek.

Egészségügyi szakemberek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a legyengült immunrendszerű, vagy szervátültetésen átesett betegek esetében az új alváltozatok ellen már nem működnek hatékonyan a korábban bevált antitestkezelések, újabbakat pedig egyelőre nem fejlesztettek ki. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: